In Nederland was het deze week nieuws dat de werkloosheid nu écht daalt, in Amerika was het nieuws dat het aantal banen weer voor het eerst groter was dan vóór de crisis.
Voor de New York Times reden om eens dieper in de cijfers te duiken, en een paar werkelijk verbluffende grafieken te produceren. Haarscherp is in kaart gebracht welke banen in de nieuwe tijd het beter doen, en wie zich meer zorgen moet maken. Afgaand op cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics is per industrie gekeken hoeveel banen erbij zijn gekomen de laatste jaren, en hoeveel het gemiddelde salaris is veranderd, en dat is vervolgens treffend in kaart gebracht.
Middeninkomens verliezen
De conclusies? Onder meer dat de economie terug mag zijn op het niveau van voor de crisis, maar dat de 10 miljoen banen die nodig zijn voor de groeiende arbeidspopulatie er nog niet zijn, ook niet in Amerika. En dat het met name industrieën zijn ‘in het midden van het loonspectrum’ zijn die banen hebben verloren.
En hoe doen de personeelswerkers het?
Het is in de data moeilijk te vinden hoe goed recruiters en hr-mensen het precies doen. De categorieën ‘Temporary help services’ en ‘Employment placement and executive search’, zeg maar: de uitzend- en werving- en selectiebranche, doen het heel aardig, maar de categorie ‘Employer Human Resources Services’ staat diep in het rood. Gaat u maar rustig slapen? Zo is het dus nog even niet… Eerst nog even genieten van deze grafieken…