Hoe bereid je een kandidaat voor op een sollicitatiegesprek?

Wim Van den Nobelen Op 30 januari 2019
Gem. leestijd 2 min 2411x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe bereid je een kandidaat voor op een sollicitatiegesprek?

Voorbereiding is key. Maar hoe kun je je kandidaat daar het beste mee helpen? Wim van den Nobelen wil een checklist maken en heeft daarbij jouw hulp nodig.

Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten. Deze wijze levensles staat in mijn geheugen gegrift. Mijn vader heeft die in mijn jeugd ontelbaar vaak herhaald. Helaas was de boodschap aan dovemansoren gericht, niet alleen omdat ik niet erg handig ben (juist dan zou dit gezegde toegepast moeten worden, kun je zeggen), maar meer nog omdat knutselen en doe-het-zelven gewoon niet mijn ding is. Ik houd de status van onhandig graag in stand zodat ik niet vaak word uitgenodigd bij verhuizingen en verbouwingen. Ik schrijf liever een blog.

Een goede voorbereiding = grotere kans op succes

De wijsheid heb ik echter later in mijn carrière op een iets andere manier ter harte genomen. Namelijk: dat een goede voorbereiding de kans op succes serieus vergroot. Als recruiter heb je natuurlijk een groot belang bij kandidaten die goed voorbereid op gesprek gaan. Dat doe ik bijvoorbeeld door zoveel mogelijk informatie aan te dragen over de functie, de reden van de vacature, de samenstelling van de afdeling, het management en het toekomstperspectief. Ook bel ik de kandidaat de dag voor het gesprek op om nog enkele laatste zaken door te nemen.

Zorg dat al je vragen beantwoord worden

Dat kunnen dan heel basale zaken zijn, als: zorg dat je op tijd bent. Dat betekent: niet te laat, maar ook niet (veel) te vroeg. En: wat trek je aan? Of, misschien wel de allerbelangrijkste: zorg dat al je vragen beantwoord worden. Zijn alle vragen die je vooraf had voldoende beantwoord, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen of je verder wil, ja of nee? De ervaring leert dat als je dat kunt, het een goed gesprek is geweest.

Checklist

Nu wil ik graag een checklist maken die sollicitanten kunnen doornemen ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Mijn vraag is: heb jij als recruiter ervaringen, kennis en tips die volgens jou onmisbaar zijn ter voorbereiding van de sollicitant? Dat kan in de comments hieronder, maar je mag het ook mailen (gebruik als onderwerp: ‘voorbereidingstips kandidaten’). Een WhatsApp-berichtje kan ook, naar 0650602624. Dank voor het meedenken en delen. Zodra de checklist af is, zal ik deze natuurlijk hier weer delen.

wim van den nobelen‘Wim op woensdag’ is de tweewekelijkse blog van recruiter Wim van den Nobelen (Strictly People). Om de week op woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Lees alles van Wim

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij Strictly People
Wim van den Nobelen is eigenaar van werving- en selectiebureau Strictly People en recruiter op het gebied van Salarisadministratie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners