Deze CEO herkent arrogante kandidaten door 3 vragen te stellen

Vervelende kandidaten wil je zo snel mogelijk herkennen. Maar hoe doe je dat? Chieh Huang, CEO van Boxed, heeft een test van een kwartier ontwikkeld om daarachter te komen.

Redactie Op 12 augustus 2019
Gem. leestijd 2 min 3223x gelezen
Deel dit artikel:
Deze CEO herkent arrogante kandidaten door 3 vragen te stellen

Het kost hem drie vragen om uit te vinden of iemand een, zoals hij het zegt, jerk is. Voordat kandidaten worden aangenomen – en al getest zijn op hun kwaliteiten en de cultural fit – hebben ze een laatste gesprek met Huang.

Vraag 1: vertel iets over jezelf, maar het mag niet iets zijn wat op je cv staat

Voor sommige mensen is dit een moeilijke vraag, waardoor ze alsnog iets noemen wat op hun cv staat. Anderen gaan compleet de andere kant op door het te hebben over de slechte relatie met hun broer. Als mensen praten over eten of reizen, stelt Huang vragen als: ‘Wat is de leukste of ergste vakantie die je hebt gehad?’ Dat doet hij om te checken of ze een gesprek gaande kunnen houden, aangezien ze veel tijd op hun werk zullen spenderen en sociaal zijn daarvoor essentieel is.

Check of kandidaten een gesprek gaande kunnen houden

Het belangrijkste is echter een houding van nieuwsgierigheid en openheid. Bij een bedrijf als Boxed moeten mensen hands on zijn en verder denken dan hun werk alleen.

Vraag 2: een provocerende vraag om te kijken hoe mensen reageren op onverwachtse vragen

Dit verschilt per gesprek, maar denk aan vragen als: ‘Welk land zal als eerste het besturen van auto’s voor mensen illegaal maken?’ Het gaat daarbij niet om het antwoord, maar het is belangrijk dat mensen eerst nadenken en niet het eerste eruit gooien wat ze denken. Het enige foute antwoord is als ze bevriezen en zeggen dat ze het niet weten. Een goed antwoord zou bijvoorbeeld zijn: ‘Als dat gebeurt, dan moet elke auto autonoom zijn. Anders kun je het niet illegaal maken.’

Vraag 3. Op een schaal van 1 tot 10: wat is je kennis van trends op het gebied van technologie?

Iedereen die 9 of 10 zegt, krijgt een red flag van Huang. Het is namelijk erg moeilijk om een expert te zijn in een industrie waar er steeds veranderingen zijn en niemand weet wat er gebeurt in 10 jaar. Natuurlijk kun je voor ‘technologie’ ook een ander vakgebied invullen, als je recruiter bent op een ander vlak.

Een 9 of een 10 is een red flag

De vragen hebben ook een goed effect voor de kandidaten die aangenomen worden: Huang weet beter wie wie is, omdat de antwoorden vaak erg memorabel zijn. Bovendien geeft het iets om over te bonden: werknemers vergelijken hun antwoorden en leren elkaar zo beter kennen.

Welke bijzondere vraag stel jij altijd in een sollicitatiegesprek? Laat het weten in de reacties of stuur een mail naar de redactie!

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners