Hoe flexibilisering soms ongekende krachten losmaakt

Peter Boerman Op 12 juli 2014
Gem. leestijd 2 min 1826x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe flexibilisering soms ongekende krachten losmaakt

Ik ben geen 18 meer. Maar sinds ik flexwerker ben, voel ik me wel weer een jonge hond. En dat doet iets met je.

Zoals anderen plots het licht van de Heer in hun hart voelen schijnen, zo was er bij mij ineens de hang naar onbekend werkterrein. Ik wilde flexen, als zzp’er. Weg bij dat fantastische bedrijf waar ik al ongelooflijk lang werkte. Weg bij die plek waar ik het zo prima naar mijn zin had. En weg ook van waar het salaris een behaaglijke hoogte had bereikt.

Veel collega’s spraken hun afschuw uit. Ze vergeleken mij met de ultieme lunatic. Wat bezielde me? Ik kon zo makkelijk mijn pensioen bereiken, nooit meer geldzorgen, op welk moment was ik van het padje geraakt?

En dat was nu precies waar ik helemaal klaar mee was. Functioneren in een cocon, doen wat er op papier stond. Alles geweldig geregeld met vaste processen en procedures. Een heel klein radertje in een soepel draaiende machine.

Alsof het zo moest zijn ontmoette ik plots allemaal prachtige mensen buiten de muren van mijn werkgever. De gesprekken met hen werkten als een magneet. Ik werd als het ware naar buiten gezogen. De hang naar die andere wereld werd te groot. Ik kon het niet meer weerstaan.

Een nieuwe fase dus. En dat doet iets met je. Verdomd. Natuurlijk, ik ben geen 18 meer. Realiseer me goed dat ik een ouwe zak begin te worden. Maar ik voelde me als een jonge hond. Nog steeds trouwens.

Nee, er zijn niet altijd opdrachten. En dan word je gedwongen om de adem even in te houden. En inderdaad, van die klote btw-afdrachten word je ook knéttergek.

Maar dat ik zelf kan beslissen over wat ik wel en niet ga doen. Welke opdracht ik aanneem en in welke klussen ik echt geen zin heb. Die overwegingen maken het werkzame leven hartstikke leuk. Veel leuker dan het ooit is geweest. Ik haal opgelucht adem.

Deze column is geschreven door Jeroen Riemeijer, zelfstandig hr-consultant bij onder meer Sanoma en de TU Delft, initiatiefnemer van Intransition en vaste columnist bij Werf&.

Lees ook zijn eerdere columns:

Foto via Flickr.com

Deze column verscheen in het meest recente Werf& magazine, dat gaat over flexibilisering. Nooit meer iets missen? Neem een abonnement en betaal het eerste jaar maar voor 25 euro (kies ‘jaarabonnement’ en vul onderaan de actiecode in: #werf25)

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners