Hoe het Vlaardingse Life Recruitment voor een nieuw ATS koos

Peter Boerman Op 27 februari 2019
Gem. leestijd 3 min 653x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe het Vlaardingse Life Recruitment voor een nieuw ATS koos

Het Vlaardingse bureau Life Recruitment maakte de afgelopen jaren een stevige groei door. Zóveel, dat een nieuw ATS nodig was. Uiteindelijk kwam het bureau daarvoor uit bij Carerix. Wat bepaalde die keuze? En hoe bevalt dat tot nu toe?

Life Recruitment is gespecialiseerd in werving en selectie voor de logistieke branche. De focus ligt op de regio ‘groot Rotterdam’: dat wil zeggen het hele gebied tussen de Maasvlakte en Moerdijk. Op het  kantoor in Vlaardingen, met uitzicht op Rotterdam Europoort, werken 7 consultants.

‘Bij de oprichting van Life Recruitment ben ik heel basic vanaf een zolderkamer van start gegaan’

Directeur en oprichter Eray Kocman (foto boven) is sinds 2005 actief in de uitzendbranche en besloot in maart 2011 voor zichzelf te beginnen. “Bij de oprichting van Life Recruitment ben ik heel basic van start gegaan, vanaf een zolderkamer en met de combinatie van een goed stel hersens, Excel en Outlook. Dat ging een tijdlang goed, maar naarmate de organisatie groeide, nam ook de behoefte aan meer structuur toe.”

Alle vacatures op een whiteboard

Met 4 personen en gemiddeld 40 vacatures per week was het werk aanvankelijk nog wel te behappen, vertelt hij. “We hadden veel overleg en aan het begin van de week schreven we de openstaande vacatures heel old school op een whiteboard in de vergaderruimte.”

‘100 vacatures op een whiteboard? Dat past niet meer. Het was echt tijd om een volgende stap te zetten’

Toen er echter nog 3 collega’s bij kwamen en ook het aantal kandidaten en vacatures bleef groeien, hield dat wel een beetje op. “Want 100 vacatures op een whiteboard? Dat past niet meer. Het was nu echt tijd om een volgende stap te zetten en op zoek te gaan naar een professioneel recruitmentsysteem.”

Life recruitment

De arbeidsmarkt binnen de uitzendbranche lijkt wel ‘op hol geslagen’, aldus Kocman. “We hebben soms wel 100 vacatures per dag openstaan. Momenteel ligt de uitdaging vooral in de juist gekwalificeerde kandidaten vinden voor de vaak nogal specialistische functies.”

Tijd voor professionalisering

Na een uitgebreid selectietraject, koos Life Recruitment uiteindelijk voor Carerix. Voor Kocman een logische keuze: “Carerix stak er qua systeem en presentatie bovenuit. Ze hadden mij in het verleden ook al eens benaderd, maar dat kwam toen voor mij een stapje te vroeg. Nu het juiste moment daar was, was het contact via LinkedIn snel gelegd. Waar ik vooral op heb gelet, wat voor mij erg belangrijk is, is dat een systeem vóór mij werkt en niet tégen mij. Binnen Carerix kan ik veel zelf regelen of aanpassen. Vaste kaders of lay-outs leveren geen beperking op. Je kunt eenvoudig zelf de pagina per gebruiker indelen.”

‘wat voor mij erg belangrijk is, is dat een systeem vóór mij werkt en niet tégen mij’

Verder is het systeem heel overzichtelijk, met verschillende lettertypes en makkelijk in gebruik, zegt hij. “Dat dacht ik destijds al tijdens de presentatie, en dat ervaar ik nu ook zelf in de praktijk. Bovendien levert Carerix ook een compleet systeem. In tegenstelling tot tools van een aantal andere partijen die bijvoorbeeld de facturatie in een apart systeem verwerkten. Andere pluspunten zijn de uitgebreide functionaliteit, online vacatures bekijken en online kunnen matchen vanuit één systeem.”

Life Recruitment

Conform marktontwikkelingen: AVG-proof

Ook met het oog op de toekomst heeft Kocman veel vertrouwen in Carerix. “Ze zijn sterk in het doorontwikkelen van het systeem. Ze houden trends en marktontwikkelingen in de gaten en spelen daar adequaat op in. Dat is erg prettig. Neem bijvoorbeeld de invoering van de AVG. Deze maatregel heeft een enorme impact op onze sector. Carerix heeft hier proactief op ingespeeld door nieuwe tools toe te voegen aan het platform.’

‘Carerix heeft proactief op de gdpr ingespeeld door nieuwe tools toe te voegen aan het platform’

Zo is nu volledig geautomatiseerd dat kandidaten bij inschrijving via de site een vinkje moeten zetten. Dit wordt automatisch gepusht binnen Carerix. Dit registreert dat ze tijdens de opgenomen termijn akkoord zijn dat wij hun gegevens bewaren. Na deze periode verstuurt het systeem automatisch een reminder naar de betreffende kandidaat of hij of zij de termijn wil verlengen.”

Resultaat? 100% meer efficiency

Op de vraag wat het Carerix-platform Life Recruitment tot nu toe heeft opgeleverd antwoordt Eray Kocman zonder twijfel: “100% efficiency! Het werk is in alle opzichten meer gestructureerd. Als we nu op maandagochtend vergaderen kunnen we alles binnen Carerix opzoeken en checken: wat is de status van een kandidaat? Hoe is een gesprek verlopen? Maar het systeem matcht ook zelf, dus soms komen er kandidaten boven uit onze database waar we zelf niet meteen aan hadden gedacht.”

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners