Hoe maak je zelf een boeiende employer branding-video?

Werf& gastredacteur Op 11 juni 2018
Gem. leestijd 6 min 2206x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe maak je zelf een boeiende employer branding-video?

Video wordt steeds belangrijker om (jonge) kandidaten te bereiken. Maar hoe maak je met weinig tools en budget toch een impactvol employer branding-filmpje? 5 tips uit de praktijk.

In deze tijd van vloggen zijn gelikte corporate video’s steeds minder geloofwaardig en overtuigend. ‘Authentiek’ is tegenwoordig het toverwoord, ook – of misschien wel: juist – op de arbeidsmarkt. Voor de meeste mensen zijn de werksfeer en bedrijfscultuur de redenen om bij een organisatie te werken of juist op zoek te gaan naar een nieuwe baan. En dat zoeken ze dus ook als ze een video van een werkgever bekijken.

Eerder de juiste mensen aantrekken

Video leidt al tot een betere en efficiënte preselectie van kandidaten, maar de kandidaat ontmoet zijn collega’s vaak pas de eerste werkdag. Vreemd toch? Met een persoonlijke video van je team kan je al eerder in het proces de juiste mensen aantrekken. Gelukkig kun je tegenwoordig met de juiste tools makkelijk zelf zo’n filmpje maken.

Met deze 5 stappen kun jij het ook:

Stap 1. Bepaal je doel

Waar wil jij een smartphonevideo voor opnemen? Is het voor een specifieke vacature(tekst)? Ter promotie van je employer brand op je werkenbij-site of sociale media als LinkedIn en Instagram? Of is het voor onboarding van een nieuwe medewerker, om kennis te delen of te inspireren? Je doel is het uitgangspunt van de video, maak het dus duidelijk en compleet.

Stap 2. Bepaal de inhoud

Je wilt in minder dan 60 seconden een authentiek filmpje maken. Wat wil je in de video vertellen? En wie gaat het doen? De medewerkers vormen de identiteit van je bedrijf en zijn je merkambassadeurs. Wees niet bang om deze persoonlijkheden te laten zien. Zo kan een kandidaat sneller begrijpen of hij/zij bij jullie cultuur past.

Stel je collega één vraag: Waarom vind je het leuk om hier te werken? 

Stel je collega één vraag: Waarom vind je het leuk om hier te werken? Laat hem of haar eerst drie dingen selecteren wat je bedrijf onderscheidend maakt. Zo heeft hij of zij houvast voor het verhaal. Spontane antwoorden werken het beste, dus no script en lees ook geen tekst voor! En zorg dat de genoemde perks herkenbaar zijn voor elke kandidaat. Denk aan: prachtige locatie in hartje Amsterdam, biologische lunch van de Buurtboer, een ‘inhouse Academy’, gratis Swap-fiets, onbepaalde vakantiedagen of karaoke-Fridays.

 

Tip: gebruik verschillende formats. Dus de ene keer: 10 tips, dan weer: howto’s of behind-the-scenes, dan weer persoonlijke verhalen.

Voorbeelden: in de speelse campagne Crew zoekt Crew zoeken de medewerkers van McDonald’s per stad of regio nieuwe collega’s:

Ander voorbeeld: de recruiters van NN Group gebruiken video voor het introduceren van collega’s en zichzelf om zo een vacature ‘levendiger’ te maken.

Stap 3. Let op de techniek

Hoewel video’s maken tegenwoordig makkelijker is dan ooit, is het ook voor een smartphonevideo belangrijk om in basis een beetje filmtechniek te beheersen. Met deze checklist ben jij goed voorbereid voor een kick-ass smartphonevideo:

  • Audio check. Kies een geluidloze omgeving. Niets is namelijk vervelender dan een video met geroezemoes op de achtergrond. Voor een paar tientjes kun je jouw audio verbeteren met een microfoontje. Geen budget? Gebruik de microfoon van jouw oordopjes tijdens het opnemen van een video.
  • Light check. Film altijd in het daglicht. De beste uren (ook wel de gouden uren genoemd) zijn ’s ochtends tot 10 uur en aan het eind van de middag als de zon ondergaat. Zorg ervoor dat jij met jouw gezicht naar het licht toestaat en niet met het licht in jouw rug of van de zijkant. Zo krijg je geen kleurverschillen of schaduwen.
  • Framing/Formaat. Kies een achtergrond die niet afleidt. Het is mogelijk om in verschillende formaten video’s opnemen. Bepaal het formaat op basis van het medium waarop jij de video gaat plaatsen:
    • Website: horizontaal
    • LinkedIn: vierkant, op deze manier komt de video mooier en groter op de tijdlijn
    • Facebook: vierkant of horizontaal (landscape/‘landschapmodus’)
    • Instagram: vierkant of horizontaal
    • Instagram stories: verticaal, maar jij kunt de video’s (en foto’s) tegenwoordig schalen, voor een meer speels effect kun je ze dus ook horizontaal plaatsen. Er komt in dat geval een balk boven en onder, maar deze ‘border’ kun je dan weer mooi maken met stickers, gifjes en/of bijschriften.

En verder:

  • Focus. Zet je telefoon op de vliegtuigstand. Zo word je niet afgeleid door de inkomende berichten.
  • Kijk recht in de lens van je camera en niet naar jezelf. Dit wordt vaak vergeten, omdat mensen automatisch naar zichzelf kijken. Onthoud dat de lens je kijker is en die wil je betrokken houden. Als je dit lastig vindt, plak dan een post-it over het scherm.
  • Maak de lens schoon. Voorkom wazige smartphonevideo’s! Haal een doekje langs de lens voor een crystal clear beeld.
  • Gebruik een selfie-stick. Of gebruik een stabilizer om de shots te stabiliseren en net iets professioneler te maken. Persoonlijk vind ik de Zhiyun Smooth-3 Smartphone Stabilizer echt fantastisch!
  • Neem je tijd. Voor een goed eerste shot druk je op de record-knop en wacht je een paar secondes voordat je begint met praten. Wacht ook aan het einde een paar tellen, zodat je het indrukken van de knop mooier eruit kunt knippen.

Stap 4. Gebruik de juiste tools

Dit vind ik persoonlijk de leukste stap van het proces, want dit is de fase waarin jij jouw creativiteit de vrije loop kunt laten gaan. Dit zijn mijn favoriete apps om snel en makkelijk video’s te editen.

    • iMovie
        Een gratis videobewerking-app (zit standaard in je iPhone of Mac) waarmee je onder andere makkelijk meerdere shots aan elkaar kunt plakken. Daarnaast kun je muziek, tekst en overgangen toevoegen aan jouw filmpje.
    • Quik
        Deze videobewerking-app maakt het mogelijk om jouw video’s (en foto’s) aan elkaar te plakken. Kies uit verschillende thema’s, overgangen en effecten en pas jouw video aan met tekst en muziek. Quik zorgt ervoor dat het filmpje automatisch synchroon loopt op de maat van muziek.
    Hieronder een voorbeeld van onze trip naar Krakau, voor een event van onze partner Lumesse.

  • Instagram Stories.
    My all times favorite! Met leuke features als: boomerang, stop motion, vrij tekenen of handschrijven, toevoegen van filters, tekst, stickers en giphy-gifs. Hieronder een aantal voorbeelden:

  Homerun Instagram Stories Stopmotion use

Check later.com voor tips & tricks waarmee jij jouw Instagram-account voor business kunt laten groeien.

  • Clips.
    Met deze handige app neem je live vierkante video’s op en deze worden as you speak ondertiteld. Tip om dit goed te doen: praat niet te snel, anders loop je kans dat de app jou niet kan volgen. Techblogger Nina vertelt je in de video hieronder alles wat jij moet weten over deze app.

Stap 5: Publiceer je video

Jij hebt een perfecte video opgenomen, prachtig bewerkt en ondertiteld. Jij bent klaar deze te publiceren. Where to start?

 Naast de bekende platformen als YouTube en Vimeo kun je jouw video’s ook publiceren en verspreiden via bijvoorbeeld het Flipbase’s Employer Branding platform. Zo’n platform maakt het daarnaast mogelijk om meerdere collega’s uit te nodigen om een video op te nemen, zonder dat ze iets ervoor hoeven te downloaden. Volledig web-based en mobile ready. De video’s worden automatisch opgeslagen in het dashboard, waaruit jij ze weer kunt verspreiden via diverse media.

Zorg voordat je jouw video gaat verspreiden dat je een juiste titel en beschrijving meegeeft

Zorg voordat je jouw video gaat verspreiden dat je een juiste titel en beschrijving meegeeft. Hierdoor is de video goed terug te vinden in de Google-zoekresultaten en zorg je ervoor dat het aantrekkelijk eruitziet. Wie kan me vertellen wat hieronder is misgegaan?

Native video

LinkedIn en Facebook zetten de trend met native video, die het mogelijk maakt om een video direct op je tijdlijn te uploaden. Het voordeel hiervan is het feit dat de video automatisch (geluidloos) wordt afgespeeld. Dat trekt lekker de aandacht zonder dat er een extra klik op de play-knop nodig is.

Hou ook de statistieken goed bij! Welke video’s scoren beter en waar ligt het dan aan? Is het de lengte, het tijdstip van het plaatsen of is het omdat jij een taboe verbroken hebt? Zo zie jij wat werkt en wat niet en kun je de volgende keer hierop anticiperen. Maar voor nu is het voornamelijk: gewoon beginnen!

En als kers op de taart: Use what you got! Het maken van een recruitmentvideo is makkelijker dan je denkt.

Over de auteur

alina flipbaseAlina Sosnina specialiseert zich in het maken van digitale content en is Content Marketing Manager bij Flipbase, geïntegreerde videotechnologie voor candidate screening & employer branding.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners