Hoe vind je die sociale, hardwerkende en flexibele verzorgende?

Werf& gastredacteur Op 29 augustus 2017
Gem. leestijd 4 min 1252x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe vind je die sociale, hardwerkende en flexibele verzorgende?

Het wemelt weer van de vacatures in de zorg. Vooral verzorgenden en verpleegkundigen hebben de banen voor het uitkiezen. Maar hoe vind je die sociale, hardwerkende en flexibele mensen?

Een vacature voor een verpleegkundige of verzorgende die langer dan 6 maanden onvervuld blijft: het is eerder regel dan uitzondering. En het aantal vacatures in de zorgsector blijft maar stijgen. Stonden er begin 2016 zo’n 17.000 zorgvacatures online, een jaar later was dit aantal ruim verdubbeld, melden Jobdigger en Intelligence Group.

Hoog knuffelgehalte

Voor een deel heeft het personeelstekort te maken met het negatieve imago van vooral de ouderenzorg. Terwijl juist dáár extra handen nodig zijn. Maar het werk is voor veel jongeren niet sexy genoeg en de werkdruk is hoog. Studenten kiezen daarom liever voor zwaailichten, sirenes, knappe artsen, kinderen en baby’s met een hoog knuffelgehalte.

Studenten kiezen liever voor zwaailichten, knappe artsen en baby’s

Kip of ei?

Regelmatig zien we in de media berichten als ‘Werknemers in de zorg ervaren hoge werkdruk’ en ‘Belangenvereniging slaat alarm over werkdruk in de zorg’. Ruim de helft van de ondervraagden zou overwegen om te stoppen vanwege de hoge werkdruk. Is dit een kwestie van de kip of het ei? Die hoge werkdruk komt immers niet uit de lucht vallen. Die heeft alles te maken met het tekort aan personeel. Als er nu niet wordt geïnvesteerd in nieuw personeel, dan worden de problemen alleen maar groter.

Waarom zo weinig aantrekkelijke teksten?

Investeren in personeel werven betekent: investeren in arbeidsmarktcommunicatie. En laat nu net de vacaturetekst het meest gebruikte middel zijn in arbeidsmarktcommunicatie. Als je dat weet, dan is het des te opmerkelijker dat er zo weinig aantrekkelijke vacatureteksten voor de zorg te vinden zijn.

Een paar voorbeelden

  • Heb jij een hart voor de zorg en ben je flexibel inzetbaar? Dan zoeken wij jou!
  • Door de toenemende complexiteit van de zorg, wordt er ook gevraagd naar een nieuwe manier van denken en werken binnen de zorg. Er ontstaat een nieuw domein met de nadruk op multidisciplinaire zorg, preventie en samenwerking.
  • Als Verzorgende IG verpleeg, verzorg en ondersteun je cliënten. Je signaleert en rapporteert gezondheidsproblemen en onderhoudt indien nodig het contact met hulpverleners. Je draagt zorg voor een goed leefklimaat en zet activiteiten in om het welzijn van de cliënt te bevorderen.

Aandacht trekken en vasthouden

Bovenstaande voorbeelden zijn de eerste regels uit drie verschillende vacatures voor verzorgenden. Juist in de intro van je vacaturetekst wil je de aandacht trekken én vasthouden. Een opening als ‘Heb jij een hart voor de zorg en ben je flexibel inzetbaar? Dan zoeken wij jou!’ lijkt lekker kort en krachtig. Maar is het ook onderscheidend? Denkt de ideale kandidaat bij het lezen van deze intro: ha, dit is een interessante vacature voor mij? Waarschijnlijk niet.

Denkt de ideale kandidaat bij deze intro: ha, dit is een interessante vacature voor mij?

Candy Crush

Bij het tweede voorbeeld is het zeer de vraag of de schrijver zich heeft verdiept in de doelgroep. Voordat je één letter op papier zet, is het belangrijk om te weten voor wie je de vacaturetekst schrijft. In dit geval is dat meestal een vrouw (90%) tussen de 40 en 65 jaar (64%) met een mbo-opleiding (80%). Haar vrije tijd brengt ze het liefst door met televisiekijken, winkelen en online spelletjes als Candy Crush spelen (bron: DoelgroepenDashboard). Niet echt de doelgroep aan wie je denkt als je deze intro leest.

Waarom nu juist híér solliciteren?

De derde intro klopt waarschijnlijk als een bus, maar is niet erg wervend geschreven. Het is eerder een standaard functieprofiel voor een willekeurige baan als verzorgende. Het vertelt de lezer niet waarom zij nu juist dáár, bij die organisatie, moet solliciteren.

Hoe moet het dan wel?

Hoe moet het dan wel, de aandacht trekken van die hardwerkende, sociale en flexibele verpleegkundige of verzorgende? Ten eerste door wat te doen aan dat negatieve imago. Werken in de zorg kan ontzettend leuk en dankbaar zijn. Veel mensen in de zorg zijn erg betrokken en trots op het werk dat ze doen. Vertel dat ook, door concrete voorbeelden te geven die tot de verbeelding spreken. Denk aan zinnen als:

‘Het is hard werken, maar dat is het meer dan waard. Die glimlach op het gezicht van meneer Abbink, de glinstering in de ogen van mevrouw Haverkamp; het geeft jou een warm gevoel.’

Zoek de drijfveren

Zo’n voorbeeld herinnert je ideale kandidaat eraan waarom ze ooit voor dit beroep heeft gekozen. Wat haar drijfveren zijn. Wellicht mist ze die in haar huidige baan, dan kan deze vacaturetekst haar zomaar over de streep trekken om te solliciteren.

Een kijkje in de keuken

Over drijfveren gesproken; een goede werksfeer en de mogelijkheid om parttime te werken, scoren hoog in deze doelgroep (bron opnieuw: DoelgroepenDashboard). Deze informatie is goud waard bij het werven van de ideale verzorgende. Vergeet dus niet om te vertellen hoe het is om bij jouw zorginstelling te werken. En dan niet het standaard verhaal uit het jaarverslag, maar geef een kijkje in de keuken.

Vergeet niet te vertellen hoe het is om bij jouw instelling te werken

Gebruik concrete voorbeelden of nog beter: laat toekomstige collega’s vertellen hoe het is om daar te werken. En de mogelijkheid om parttime aan de slag gaan? Misschien is dit wel heel normaal binnen jouw zorginstelling. Zo normaal dat je het vergeet te benoemen. Een gemiste kans, want als een andere zorginstelling het wel vertelt dan solliciteert de ideale kandidaat eerder bij de buren.

Buiten de welbekende box denken

Denk tot slot ook eens buiten de welbekende box en richt je op een totaal andere doelgroep. Mannen bijvoorbeeld. Zoals Valkenhof, een organisatie voor ouderenzorg in Valkenswaard, doet met de campagne ‘Sta jij je mannetje?’. Of laat die jongeren die denken dat (ouderen)zorg niets voor hen is, zien dat dit beroep meer is dan alleen billen wassen. Bijvoorbeeld met een online experience.

voor tekst joyce postmaDit blog is geschreven door Joyce Postma, copywriter bij Voor Tekst.

Lees ook:

Meer over werven in de zorg?

werven in de zorg verzorgendeVolg op 7 november in Amersfoort het seminar ‘Beter werven in de zorg‘. Wie zich vóór 7 oktober 2017 inschrijft voor deze training mag een collega van dezelfde organisatie meenemen met 50% korting. Gebruik hiervoor bij inschrijving de actiecode combi-zorg.

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners