Hoezo te oud voor een nieuwe baan?

Werf& gastredacteur Op 15 januari 2019
Gem. leestijd 3 min 1670x gelezen
Deel dit artikel:
Hoezo te oud voor een nieuwe baan?

Els Reinders zegde na 32 jaar bij één werkgever haar baan op, om opnieuw te beginnen bij arbeidsmarktcommunicatiebureau Macknificent. Te oud voor een nieuwe baan? Nee! Een stap waar meer werkgevers voor open moeten staan, vindt ze.

Afgelopen najaar heb ik na 60.640 uur mijn baan opgezegd. Inderdaad nadat ik zoveel uren van mijn leven bij een mooie organisatie had gewerkt. Mijn collega’s waren als een familie voor me en velen heb ik vaker gezien dan mijn eigen zus. Toch besloot ik deze belangrijke stap te maken. Inmiddels weet ik waarom zowel mijn omgeving als ik daar geen spijt van ga krijgen.

Het moment waarop je gaat nadenken over de toekomst 

Als je 32 jaar ergens werkt, ken je zo’n organisatie van haver tot gort. Je kunt de patronen vaak al uittekenen. Daarbinnen zwom ik als een vis in het water van het ene onderdeel naar het andere. (Arbeidsmarkt)communicatie en werving & selectie vormden de rode draad.

‘En dan komt het moment dat je merkt dat er geen progressie meer in zit’

En dan komt het moment dat je merkt dat er geen progressie meer in zit. Dat je zelf de energie niet meer kunt opbrengen voor wéér de zoveelste ‘nieuwe ontwikkeling’. Kon je in het verleden die drive nog wel vinden, nu merk je ineens dat het steeds lastiger wordt. Dát is het moment waarop je gaat nadenken over je toekomst. Moet ik niet eens een andere richting uit? En wat zou ik nog willen doen en leren voor ik met pensioen ga? Je hebt het idee dat je nog zoveel meer kunt en nog lang niet toe bent aan een rustig bestaan. Het wordt ook het moment waarop je om je heen gaat kijken en daar met anderen over gaat praten.

Leeftijd is geen belemmerende factor

Je merkt al snel dat vrienden en kennissen die op hetzelfde spoor zitten als jij, hun leeftijd vaak een belemmerende factor vinden om een nieuwe stap te maken. Want we denken het allemaal: ‘Als je boven de 50 bent, zitten ze niet meer op je te wachten.’ Maar is dat een reden om dan maar te blijven zitten waar je zit? Voor mij niet!

We denken het allemaal: “Als je boven de 50 bent, zitten ze niet meer op je te wachten.”

Ik heb de sprong gewaagd. Mijn ooit zo veilig voelende omgeving heb ik vaarwel gezegd, op weg naar een nieuwe uitdaging. Ondanks mijn leeftijd heb ik deze alles veranderende keuze gemaakt. Ik doe nog steeds dat waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Dat is en blijft arbeidsmarktcommunicatie en (interne) employer branding. Ik heb het nog steeds met mensen over aanpakken en bedenk met veel plezier innovatieve oplossingen om nieuwe collega’s te vinden en te behouden. Maar nu wel vanuit een heel ander perspectief. En wat heb ik veel te geven. Ik neem 32 jaar aan ervaring mee en kan me naadloos verplaatsen in de organisaties die tegenover me zitten. Daar zit mijn meerwaarde.

Veranderen is voor mij groeien

Ik voel me bevrijd en geniet elke dag van de uitdaging die ik gekregen heb. Werken in een jong en dynamisch bureau geeft me enorm veel nieuwe inspiratie. Natuurlijk is het spannend, want stel dat over een jaar blijkt dat het een verkeerde keuze was… wat dan? Schaar ik mij dan bij al die mensen die elke keer weer een afwijzing krijgen, omdat ze te oud zijn? Ik leg die gedachte meteen weer naast me neer. Ik heb namelijk energie voor tien om een succes te maken van mijn nieuwe baan. En dat werkt!

‘Werkgevers, BAN HET LEEFTIJDSDENKEN UIT JE HOOFD!’

Zeker in deze krappe arbeidsmarkt zou ik werkgevers willen oproepen: ban het ‘leeftijdsdenken’ uit je hoofd! Richt je op de energie die mensen uitstralen en de wil van iemand om zijn of haar enorme ervaring op allerlei verschillende manieren te gelde te maken. En zo ook succesvol te zijn. Daar kom je als team mee vooruit. Sterker nog, dan maak je je organisatie ‘Macknificent‘!

Over de auteur

Els Reinders

Els Reinders heeft ruim 32 jaar gewerkt bij Sogeti. De rode draad in haar werkzaamheden waren communicatie en de arbeidsmarkt. De beginperiode van haar carrière stonden in het teken van werving & selectie van IT-professionals. Later werd ze verantwoordelijk voor communicatie. Sinds november 2018 zet zij zich in als sr. adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij Macknificent

Lees ook:

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners