Hoogopgeleiden zien arbeidsmarkt positief in

Redactie Op 24 juni 2011
Gem. leestijd 2 min 2310x gelezen
Deel dit artikel:

Hoogopgeleiden zien arbeidsmarkt positief inHoogopgeleiden zien meer kansen op de arbeidsmarkt dan in voorgaande jaren. Het jobhoppen gaat dit jaar aanzienlijk toenemen. Sinds 2005 is de arbeidsmobiliteit nog niet zo hoog geweest als nu constateert Intermediair op basis van een onderzoek onder 3.328 hoogopgeleiden ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe site.

20 procent binnen half jaar andere baan 

Een vijfde van de hoogopgeleiden denkt binnen nu en een half jaar van werkgever te veranderen, en een derde binnen nu en een jaar. Er is de afgelopen 5 jaar niet zo weinig pessimisme over de arbeidsmarkt geweest: slechts 4 procent denkt dat de arbeidsmarkt komend jaar verslechtert.

‘Glazen plafond’ voor allochtoon

Niet iedereen is echter even positief gestemd. Met name hoogopgeleide allochtonen zijn minder optimistisch over de huidige arbeidsmarkt. Van hen beoordeelt 41% die als (zeer) ongunstig. Allochtone hoogopgeleiden vinden andere aspecten in een nieuwe werkgever belangrijk dan autochtone hoogopgeleiden. Ze kiezen meer voor hun eigen ontwikkeling en in verhouding minder voor sfeer en een goede work-life balance. Ook verschillen ze in verwachting ten aanzien van salaris; allochtonen verdienen op basis van hetzelfde aantal contracturen niet alleen minder, ze hebben ook bescheidener salarisverwachtingen dan autochtonen: 55% vindt een salaris van meer dan 45 duizend bruto passend bij een volgende functie, tegen 64% van de autochtonen. Wellicht verklaart dit waarom ze negatiever over hun kansen op de arbeidsmarkt denken.

Top-5 arbeidswensen allochtoon en autochtoon

Allochtonen Autochtonen
1. goede doorgroeimogelijkheden (43%) 1. afwisselend werk (41%)
2. een goede balans tussen werk en vrije tijd (36%) 2. een goede balans tussen werk en vrije tijd (39%)
3. afwisselend werk (35%) 3. goede doorgroeimogelijkheden (37%)
4. goede opleidingsmogelijkheden (34%) 4. goede primaire arbeidsvoorwaarden (30%)
5. goede primaire arbeidsvoorwaarden (32%) 5. aansprekende bedrijfscultuur (30%)
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners