'In industrie is aantal vacatures wel over zijn hoogtepunt heen'

Peter Boerman Op 20 december 2018 Gem. leestijd 2 min312x gelezen
Deel dit artikel:
'In industrie is aantal vacatures wel over zijn hoogtepunt heen'

Het aantal vacatures komt in 2018 op een recordhoogte van naar schatting 1,2 miljoen. Dit is een stijging met ruim 13 procent ten opzichte van 2017. Maar in de industrie lijkt de groei in vacatures wel over zijn hoogtepunt heen.

In de zorg, het onderwijs en bij de overheid zal ook volgend jaar het aantal vacatures nog wel toenemen, voorspelt onderzoeksbureau Panteia op basis van zelf ontwikkelde modellen. Maar in de industrie zal na het hoogtepunt van dit jaar juist sprake zijn van een daling. Daardoor zal het totaal aantal vacatures volgens hen volgend jaar zelfs heel licht afnemen (met zo’n 17.000). En afgaand op de verwachte economische ontwikkeling daalt in 2020 het aantal vacatures zelfs met 1,4 procent.

panteia

Dan nog zijn het er trouwens nog steeds veel. Want juist in 2018 is het aantal vacatures over de hele linie flink gestegen, zo blijkt uit de cijfers. En een lichte daling compenseert die grote groei van dit jaar nog niet. Dat geldt zeker voor de industrie. In die sector wordt de komende jaren de grootste afname in aantal vacatures verwacht (steeds zo’n 4 procent). Maar juist hier was er dit jaar een groei te zien van bijna 20 procent. Een lichte daling zorgt er dan voor dat ook in 2020 hier nog steeds een stuk meer vacatures zullen zijn dan in 2017.

Ondanks een lichte daling zijn er ook in 2020 nog steeds een stuk meer vacatures verwacht dan in 2017

Aantal baanwisselingen blijft hoog

Het aantal baanwisselingen blijft in de hele economie de komende jaren trouwens nog steeds hoog, voorspelt Panteia. De onderzoekers zien voor de verwachte afname in het aantal vacatures drie andere oorzaken: de afname van de werkgelegenheidsgroei, het versneld optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd en een verdere afname van aantal arbeids­ongeschikten dat uittreedt.

Lees ook:

Beeld boven

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Managing Director bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Brockmeyer
Bullhorn
Cammio
Carerix
Compagnon
EN HR solutions
HROffice
Indeed
Intelligence Group
Jobrapido
Macknificent
Maximum
Nr29
Recruiters United
RecruitNow
Saba Lumesse
Steam
Talmark
Vakmedianet

Lees elke dinsdag en donderdag de gratis Werf& Nieuwsbrief. Mis niets van wat gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment.

  • Ik kan me op ieder moment weer afmelden en mijn gegevens worden niet verstrekt aan derden.