Waarom stages ook thuishoren op een cv (maar na 5 jaar wel mogen verdwijnen)

Wim Van den Nobelen Op 17 oktober 2018
Gem. leestijd 3 min 684x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom stages ook thuishoren op een cv (maar na 5 jaar wel mogen verdwijnen)

Horen ook stages thuis op een cv? Recruiter Wim van den Nobelen zocht het uit. Zijn conclusie: stages voegen eerst nog best informatie toe, maar 5 jaar na dato nauwelijks meer.

In mijn blog van 2 weken geleden stelde ik dat stages bij ervaren kandidaten niet op het cv thuishoren. Bij starters is een stage nog wel van belang, maar wat voegen stages voor ervaren kandidaten nog toe, vroeg ik me af. Maar wat vinden kandidaten zelf? En hoe denken andere recruiters en HR-medewerkers erover? In deze ‘Wim op Woensdag’ deel ik graag de resultaten van het onderzoek dat ik daarover startte.

Conclusie: stages horen op het cv

De belangrijkste conclusie uit alle reacties: stages horen op het cv. Álle respondenten geven aan dat stages op het cv vermeld moeten worden. Maar wel slechts tot een bepaalde periode na het afstuderen, zeggen velen. Zo’n 39% van de recruiters en HR-medewerkers vindt dat stages na 5 jaar van het cv mogen verdwijnen, nog eens 22% vindt 2 jaar ook wel genoeg. En 28% van de recruiters en HR-medewerkers gaf ‘anders’ als antwoord en liet daarbij een reactie achter. De beste tips? ‘Vermeld stages bij je opleidingen, in één zin.’ En: ‘Stages mag je vermelden als ze van waarde zijn voor de baan waarop je solliciteert, anders zou ik ze weglaten.’

antwoorden recruiters stagesRecruiters en kandidaten zijn het opvallend eens

Ook kandidaten zijn het erover eens: stages horen thuis op het cv. Liefst 50% van de kandidaten antwoordt dat stages pas na 5 jaar of meer van het cv hoeven te verdwijnen. Het lijkt er dus op dat kandidaten en recruiters het op dit punt met elkaar eens zijn. Ook gaf 17% van de kandidaten als antwoord ‘anders’, met reacties als: ‘Vermeld een stage als deze nuttig is voor de functie.’ Maar ook een antwoord van een kandidaat die vindt dat je een stage altijd kunt blijven vermelden: ‘Wil je nu een overstap maken naar de zorg en heb je 18 jaar geleden bijvoorbeeld stage gelopen in de zorg, vermeld de stage dan.

antwoorden kandidaten stages

Enkele antwoorden

Ook vroeg ik in mijn onderzoek zowel de kandidaten als recruiters hun mening over stages op het cv te delen. Hieronder een overzicht van enkele antwoorden:

  • Recruiter: “Als organisatie die duurzame inzetbaarheid hoog in het vaandel heeft staan promoten wij interne stages. Dit kan een paar dagen zijn tot aan een aantal maanden. Het is zeker nuttig dit soort stages ook te vermelden op het cv.”
  • Recruiter: “Geen stages op het cv behalve als de vermelde stage er een is die ver buiten je comfortzone en/of studie cq werk is.”
  • Recruiter: “Ik vind het goed om te kunnen zien dat je bijvoorbeeld na je stage een baan hebt aangeboden gekregen bij hetzelfde bedrijf. Dit zegt namelijk iets over de kwaliteit van je stage en je ontwikkeling in die periode.”

Geen stages op het cv behalve als het er een is die ver buiten je comfortzone is’

  • Kandidaat: “De relevantie van een stage of stageonderzoek verdwijnt naarmate een kandidaat meer en meer ervaring op doet. Voor een starter uiteraard, maar iemand met >5 jaar werkervaring is dit nauwelijks nog relevant.
  • Kandidaat: “Aan het begin van je loopbaan is een stage vaak een van je weinige werkervaringen. Als je met stage echt iets bijzonder onderscheidends gedaan heb, dan hoort het langer erop dan aan het begin van je loopbaan.”

Dus: hou het relevant

Mijn conclusie? Een stage mag en hoort op het cv. Maar niet oneindig. Het gros van de mensen is het erover eens: 5 jaar is de maximale houdbaarheidsperiode. Tenzij de geleverde prestaties vermeldenswaardig zijn. Hierbij is de gouden regel voor kandidaten: het moet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert of wie jij als persoon bent. Iedereen dank voor de deelname. Tot de volgende ‘Wim op Woensdag‘!

wim van den nobelen‘Wim op woensdag’ is de nieuwe tweewekelijkse blog van recruiter Wim van den Nobelen (Strictly People). Elke eerste en derde woensdag van de maand vind je hier een blog, onderzoek of artikel van Wim.

Lees ook:

Beeld boven

Tags:
Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners