HR-professional totaal overdonderd door groeiende schaarste

Peter Boerman Op 11 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 1926x gelezen
Deel dit artikel:
HR-professional totaal overdonderd door groeiende schaarste

Zó’n grote problemen om aan goede mensen te komen: dat hadden de HR-professionals absoluut niet zien aankomen.

Vorig jaar zei nog 23 procent van de HR-medewerkers op dat moment problemen te ervaren in de werving en selectie, en zo’n 27 procent zei bovendien zulke problemen voor 2016 te verwachten. In werkelijkheid is het aantal HR-mensen dat nu schaarste ervaart veel groter: liefst 36 procent zegt ermee te kampen te hebben.

Enigszins overdonderd

‘De  HR-professionals  lijken  enigszins  overvallen  te  zijn  door  de  ontwikkelingen op de arbeidsmarkt’, concludeert dan ook HR Trends, het jaarlijkse onderzoek dat Performa, ADP en Berenschot samen onder meer dan 1.000 HR-professionals uitvoeren. Binnen een sector als ‘vervoer en opslag’, om maar een voorbeeld te noemen, verwachten de HR-managers voor dit jaar nog een daling in de wervingsproblemen. In werkelijkheid zeggen nu echter drie keer meer van hen dan vorig jaar zulke problemen te ervaren.

En de groei is er nog niet uit

En de groei is er nog niet uit, aldus de respondenten. Voor 2017 verwachten ze namelijk dat de lijn doorzet en het gemiddeld alleen maar moeilijker wordt goede mensen te werven.

Vooral ICT’er en technicus blijven schaars

In absolute cijfers blijven ICT en techniek & onderhoud de grootste zorgenkindjes. Ruim 35 procent van de respondenten meldt moeite te hebben om aan ICT’ers of technici te komen. Sterke groei is er verder in de vraag naar mensen in de Productie/Operations en aan salesmensen. Opvallend: de enige functiefamilie waar de gemelde wervingsproblemen níet stijgen is HR. Dit was en blijft de beroepsgroep waarvoor vacatures het minste problemen opleveren om te vervullen.

Ook bij de banken is schaarste

Het HR Trends-onderzoek toont een duidelijke mismatch op de arbeidsmarkt. Zo hebben de banken aan de ene kant allemaal te maken met forse reorganisaties, aan de andere kant rapporteren ze ook fikse wervingsproblemen. Financiële instellingen veranderen snel in digitale bedrijven – en dat is hier te merken: 62 procent meldt moeilijk aan goede ict’ers – vooral developers – te kunnen komen.

Een lichtpuntje

Een lichtpuntje is er wel voor al die zoekende HR-professionals. Volgens de onderzoekers is meer  dan  een  kwart  van  de  werknemers  op  zoek  naar  een  andere  baan.  En laat de meeste van die ‘arbeidsmobilisten’ nu net te vinden zijn onder ICT’ers, marketeers en in de vastgoedsector.

De schaarste noopt tot andere prioriteiten

Langzaam maar zeker zien we de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt ook noopt tot andere prioriteiten. Zo is het thema ‘arbeidsmarktcommunicatie en employer branding’ flink gestegen op de beleidsagenda van de respondenten. Waar het vorig jaar nog op nummer 16 stond, heeft het nu plek 8 gekregen op de prioriteitenlijst. Ze mogen dan één keer totaal overdonderd zijn, dat willen ze niet nog een keer meemaken, zo lijkt het…

Beeld boven

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners