Ict’ers worden sufgebeld door headhunters

Peter Boerman Op 29 juni 2014
Gem. leestijd 2 min 1732x gelezen
Deel dit artikel:
Ict’ers worden sufgebeld door headhunters

Zo’n 44 procent van alle ict’ers in Nederland wordt elke maand benaderd voor een nieuwe baan. Daarmee wordt een ict’er 6 keer vaker ‘gehunt’ dan een gemiddelde Nederlander. 

Dit blijkt uit de ‘ICT arbeidsmarktmonitor 2014’ van Intelligence Group en Sterksen, een onderzoek onder 435 ict’ers. ‘Recruiters buitelen over elkaar heen bij het hunten van ict-talent. Tot irritatie van ict’ers zelf die zich bijvoorbeeld terugtrekken van LinkedIn omdat ze simpelweg gespamd worden, verklaart Paul Storimans, directeur van Sterksen.

Authentieke benadering

Opvallende en onderscheidende arbeidsmarktcommunicatie gecombineerd met een authentieke benadering kunnen het verschil maken op de markt, zo stellen de onderzoekers. ‘De rol van de (professionele) recruiter is dan ook essentieel.’ Niet alleen moeten recruiters kennis over de inhoud van de functie hebben, young professionals blijken ook hulp te verwachten bij salarisonderhandelingen en ‘midcareers’ hopen een sparringpartner te treffen die mee kan praten over de te maken loopbaankeuzes.

Salaris op eerste plek

Als gekeken wordt naar de arbeidsvoorwaarden, dan komt het salaris nog altijd op de eerste plek, ongeacht de werkervaring en opleidingsachtergrond van de respondent of het type functie dat wordt geboden. Een goed salaris is zelfs een randvoorwaarde voor ict’ers: pas als ze weten dat dit goed zit, kijken ze naar andere aspecten.

Bonus van 6.475 euro

Bijna de helft van de ondervraagde ict’ers ontvangt bovendien elk jaar een bonus. Gemiddeld bedraagt deze 6.475 euro. SAP-specialisten krijgen daarbij de grootste bonus: 2 op de 3 van hen ontvangt een bonus, en die is dan gemiddeld liefst 11.181 euro groot.

Auto minder populair

Uit het onderzoek blijkt verder dat de leaseauto aan populariteit verliest, terwijl kunnen thuiswerken voor alle doelgroepen cruciaal is en vooral midcareers uitdaging in hun werk zoeken.

Top-5 disciplines met de grootste bonus (in euro)

  1.      SAP Netweaver               11.181
  2.      Integratie: Microsoft     8.261
  3.      Integratie: IBM                8.036
  4.      Enterprise: SAP                7.659
  5.      Enterprise: Microsoft    6.723

Top-3 meest gehunte ict’ers:

  1. Midcareers
  2. Development Specialisten
  3. Ict’er met een managementfunctie

Grote belemmering

Het onderzoek van Sterksen en de Intelligence Group sluit goed aan bij het ICT Marktbeeld van juni, een halfjaarlijks inkijkje in de ict-markt van Nederland ICT. Daaruit blijkt dat ict-bedrijven het aantrekken van werknemers met de juiste vaardigheden als een van de allergrootste belemmeringen voor groei zien.

Foto via Flickr.com

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners