Vooral lager opgeleiden zagen vorig jaar het aantal vacatures ruim stijgen

Peter Boerman Op 24 januari 2017
Gem. leestijd 3 min 853x gelezen
Deel dit artikel:
Vooral lager opgeleiden zagen vorig jaar het aantal vacatures ruim stijgen

In 2016 zijn er 26,5 procent meer vacatures online geplaatst dan een jaar eerder. Opvallend: vooral lager opgeleiden en mensen buiten de Randstad zijn gewild.

Het is al het derde jaar op rij dat het aantal online vacatures in de lift zit, maar de stijging was de afgelopen jaren nog niet eerder zo groot als in 2016. Vanaf maart ging er zelfs geen maand meer voorbij waarbij het aantal vacatures per maand onder de 140.000 zakte, zo blijkt uit het vandaag verschenen Jobfeed-rapport De Nederlandse online vacaturemarkt in 2016, waarvoor in totaal 1,8 miljoen unieke vacatures zijn geanalyseerd. Vooral november 2016 springt eruit, met 10 procent van het jaartotaal aan vacatures.

jobfeed aantal vacatures per maandEnkele andere bevindingen:

  • De handel is de grootste sector. Van alle vacatures is 20,2 procent in deze sector te vinden. Dit is wel een daling van -1,7 procent in marktaandeel. De Gezondheidszorg (17,0%) en het Onderwijs (9,0%) vormen de rest van de top-3. Beide sectoren stijgen ook, met respectievelijk 2,9 en 0,9 procent in marktaandeel.
  • De meeste online vacatures zijn afkomstig uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Noord-Brabant. De drie provincies hebben bij elkaar opgeteld een marktaandeel van 56,2 procent in vacatures; de andere negen hebben samen dus ‘maar’ 43,8 procent.
  • Met 36.012 vacatures is de ‘Medewerker klantenservice’ met stip het meest gevraagde beroep van 2016. De ‘Reparatie- en onderhoudsmonteur’, en ‘Verzorgende’ volgen op gepaste afstand. De Productiemedewerker en Accountmanager completeren de top-5, de Software Engineer valt er net buiten.
  • ASML was in 2016 het bedrijf dat de meeste (fulltime) vacatures plaatste, gevolgd door ING, Deloitte, Philips en Rabobank (dat vorig jaar nog op nummer-1 stond).
  • In de categorie intermediairs was Randstad qua vacatures de grootste. De nummer 1 van vorig jaar, Unique, staat nu op nummer 2, gevolgd door Tempo-Team, dat vorig jaar niet eens in de top-5 stond.

jobfeed meest gevraagde beroepenICT de grootste, maar daalt wel

Als het gaat om de beroepsklassen, dan is de top-3 dit jaar ongewijzigd ten opzichte van 2015. De meeste vacatures zijn in de ICT te vinden, gevolgd door ‘Verkoop en handel’, en ‘Administratie en klantenservice’. Opvallend is dat al deze drie sectoren wel dalen in het aandeel in het totaal. Dit heeft er vooral mee te maken dat in andere beroepsklassen het aantal vacatures gemiddeld harder groeit.

jobfeed beroepsklassenOpklaringen in het oosten van het land

Als de vacatures worden verdeeld over Nederland, dan valt op dat het oosten van het land een inhaalrace pleegt op de Randstad. Noord- en Zuid-Holland en Utrecht verliezen marktaandeel aan provincies als Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. Het is allemaal niet veel, maar toch. Wel blijft de Randstad in het totaal behoorlijk overeind: niet alleen is in álle Nederlandse provincies het vacatureaanbod gestegen, Noord- en Zuid-Holland blijken samen met de provincie Utrecht ook nog steeds goed voor (bijna) de helft van alle online vacatures.

jobfeed aandelen provincies

Lager opgeleiden lopen in

Nog een opvallende trend: relatief wordt voor steeds meer van de vacatures géén hogere opleiding gevraagd. In 2014 werd voor ongeveer de helft van de vacatures nog minimaal hbo gevraagd, vorig jaar was dat nog maar voor iets meer dan 45 procent van de vacatures het geval. Oók voor hoger opgeleiden waren in 2016 meer online vacatures te vinden, maar dat aantal groeit dus wel minder hard dan het aantal vacatures voor de lager opgeleiden.

jobfeed hoger lager opgeleiden online vacaturesMeer weten?

Lees hier (gratis) het hele rapport, of bekijk de infographic.

jobfeed banner online vacatures

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners