In deze 82 beroepen is de schaarste het grootst (en ja, ook de recruiter staat erbij)

Peter Boerman Op 26 juni 2018
Gem. leestijd 2 min 7667x gelezen
Deel dit artikel:
In deze 82 beroepen is de schaarste het grootst (en ja, ook de recruiter staat erbij)

Schilders staan erbij, developers, en natuurlijk ook de verpleegkundigen. En ja, zelfs de recruiter ontbreekt niet in de lijst van de 82 meest schaarse beroepen waar het UWV vandaag mee naar buiten is gekomen.

In steeds meer beroepsgroepen melden werkgevers een tekort aan geschikt personeel, aldus het UWV. Liefst 82 van zulke beroepen werden daarom op een rij gezet. Ook kwam er een lijst met 24 mogelijke oplossingen, die werkgevers in de praktijk nu al toepassen om de krapte te lijf te gaan.

Ook de recruiter hoort bij de schaarse beroepen

Een van die oplossingen is: meer inzetten op employer branding. En veel andere komen neer op: intensiever werven. Niet gek De dat het UWV ook constateert dat de krapte op de arbeidsmarkt leidt tot meer vraag naar recruiters.

De hoge mobiliteit onder recruiters zorgt voor extra vraag, en maakt ze steeds moeilijker vindbaar

‘Door de schaarste schakelen organisaties steeds vaker recruiters in. Met name in de bouw, overheid, non-profitsector, zorg en welzijn en de industrie en techniek is de vraag naar recruiters sterk gestegen. Zeker aan it-recruiters is grote behoefte. De hoge mobiliteit onder recruiters zorgt voor extra vraag, en maakt dat recruiters steeds moeilijker vindbaar zijn. Veel recruiters worden ook actief benaderd op social media’, constateert het rapport.

uwv spanning
Bron: Spanningsindicator UWV, het aantal openstaande vacatures gedeeld door het aantal mensen dat korter dan 6 maanden een WW-uitkering ontvangt.

Van hoveniers tot chauffeurs

Waar een paar jaar geleden vooral de techniek en de ict nog klaagden over tekorten, ontstaat de krapte nu in steeds meer richtingen, aldus het UWV. Vooral vakmensen worden gezocht, van hoveniers, glazenwassers en vrachtwagenchauffeurs tot verzorgenden en koks. De techniek kent op alle niveaus een tekort aan personeel, van grondwerkers, stukadoors en monteurs tot werkvoorbereiders, en projectleiders. Het onderwijs zoekt naarstig naar docenten techniek en exacte vakken, en veel sectoren kennen een tekort aan ict’ers, van programmeurs tot security-specialisten.

24 oplossingen uit de praktijk, in 3 strategieën

Om vacatures toch vervuld te krijgen, grijpen werkgevers naar verschillende oplossingen. Die zijn grofweg in te delen in 3 strategieën, aldus het UWV, dat elke strategie uitwerkte in verschillende aanpakken en bij elk van die aanpakken een praktijkvoorbeeld zocht. Zo ontstond een lijst van in totaal 24 oplossingen.

uwv strategie schaarse beroepen

‘Niet meteen morgen resultaat’

‘Talent aantrekken is belangrijk, maar talent vasthouden evenzeer’, aldus Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur van het UWV. ‘En soms kan het helpen om bijvoorbeeld taken anders te verdelen. Het komt aan op creativiteit en investeren – want bij veel van dit soort oplossingen heb je niet meteen morgen resultaat.’

Lees ook:

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners