In het derde kwartaal kwamen bijna 4,2 miljoen (!) vacatures online

Peter Boerman Op 11 oktober 2018
Gem. leestijd 3 min 1012x gelezen
Deel dit artikel:
In het derde kwartaal kwamen bijna 4,2 miljoen (!) vacatures online

In het derde kwartaal van dit jaar zijn maar liefst 4.195.156 personeelsadvertenties online geplaatst. Dat is ruim 1 miljoen vacatures méér dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Op internet zwerven vacatures rond als bijen rond een korf. Omgerekend is het zelfs zo dat er op elke twee werkenden afgelopen kwartaal één vacature online te vinden was. In werkelijkheid zegt dat natuurlijk niet alles, omdat vacatures bijna altijd vaker op internet opduiken. Het aantal exclusieve vacatures is meestal meer dan een factor 5 lager.

2,5 keer zoveel als in 2014

Toch valt de enorme groei wel op in de cijfers van Jobfeed (een onderzoekstool van Textkernel). Precies een jaar geleden waren er nog 3.159.691 online vacature-plaatsingen in een kwartaal, en in het derde kwartaal van 2016 stokte de teller op zo’n 2,6 miljoen. In 2014 telde Jobfeed er zelfs maar zo’n 1,7 miljoen. Dat zijn er nu dus ongeveer 2,5 keer zoveel, zo blijkt uit de cijfers. En dat in slechts 4 jaar tijd.

Verder opvallend in het afgelopen kwartaal

Enkele andere hoogtepunten uit de rapportage over het derde kwartaal van 2018:

> Zuid-Holland blijft koploper met 20,1%

De meeste vacatures worden geteld voor een baan in Zuid-Holland. De provincie wordt echter op de voet gevolgd door Noord-Holland (19,4%). Samen zijn deze provincies goed voor een marktaandeel van 39,5%, een groei ten opzichte van een jaar geleden. Samen met Noord-Brabant en Utrecht komen deze provincies zelfs tot een marktaandeel van twee derde van alle online vacatures. De overige 8 provincies moeten het dus stellen met slechts een derde van alle vacatures.

jobfeed provincies

> Veel belangstelling voor verkoop en handel

Verkoop & handel was het afgelopen kwartaal de beroepsklasse met de meeste online vacatures, op de voet gevolgd door administratie & klantenservice en ICT. Deze drie beroepsklassen zijn bij elkaar opgeteld goed voor 27,4% van alle online vacatures.

Het aandeel vacatures in Installatie, reparatie & onderhoud nam met 1,1% toe, de snelste stijger van allemaal.

Wel valt op dat het aantal online vacatures in de andere beroepsklassen gemiddeld harder stijgt. Een voorbeeld hiervan is Installatie, reparatie & onderhoud. Het aandeel vacatures in die beroepsklasse nam met 1,1% toe, de snelste stijger van allemaal.

> Veel meer fulltimers gevraagd

In de Zakelijke dienstverlening steeg het aantal online vacatures met 2,5% afgelopen kwartaal het hardst. In de zorg nam het aantal vacatures relatief juist iets af. Opvallend is dat in alle sectoren ook steeds meer fulltimers worden gevraagd. Vroeg in 2017 nog ‘slechts’ 65,3% van de vacatures om iemand voor meer dan 32 uur per week, afgelopen kwartaal ging het om maar liefst 68,5% van alle vacatures. Minder dan 32 uur is dus nog maar in 31,5% van alle vacatures mogelijk.

> Aandeel mbo’ers neemt wéér toe

Het aandeel vacatures op mbo-niveau of lager blijkt wederom toegenomen. Ging het in het derde kwartaal van 2017 nog om 58,3% van alle online vacatures, afgelopen kwartaal was voor slechts 37,7% van alle online vacatures een hbo-diploma of hoger nodig.  Het aantal online vacatures voor mbo-niveau en lager groeit dus harder dan het aantal vacatures op hbo-niveau en hoger. Deze ontwikkeling is al langer aan de gang: in 2014 werd nog in meer dan de helft van de vacatures een hbo-opleiding of hoger gevraagd.

jobfeed mbo hbo

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners