‘In Nederland bijna 3x meer vacatures dan werkzoekende jongeren’

Peter Boerman Op 08 december 2015
Gem. leestijd < 1 minuut 1337x gelezen
Deel dit artikel:
‘In Nederland bijna 3x meer vacatures dan werkzoekende jongeren’

In heel Nederland zijn bijna drie keer zoveel vacatures als actieve jonge werkzoekenden. Vooral jonge mbo’ers zijn schaars: voor hen zijn er ruim vier keer meer banen dan werkzoekenden.

Dat meldt vacaturesite Jobbird.com, na eigen onderzoek. ‘Het was schrikken’, zegt Jobbird-oprichter Jan-Peter Cruiming. ‘Uit onze cijfers blijkt dat in grote delen van Nederland niet het gebrek aan vacatures het probleem is, maar vooral een grote mismatch tussen wat werkgevers vragen en wat jongeren met hun opleidingen te bieden hebben. Ze kunnen elkaar niet of moeilijk vinden.’

Vooral in Limburg: veel vacatures, weinig kandidaten

Geografisch zijn er grote verschillen: in de provincie Limburg worden de meeste vacatures aangeboden in verhouding tot het aantal kandidaten. Er zijn maar liefst 5,5 keer méér banen dan werkzoekenden. Aan de andere kant is het voor universitair geschoolde jongeren juist moeilijk om werk te vinden. Op academisch niveau zijn veel meer werkzoekenden dan aangeboden banen, zo meldt Jobbird.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners