In vacatures gaat het gevraagde opleidingsniveau plots opvallend omlaag

Peter Boerman Op 19 september 2018
Gem. leestijd 2 min 2263x gelezen
Deel dit artikel:
In vacatures gaat het gevraagde opleidingsniveau plots opvallend omlaag

Opvallende trend in vacatures: terwijl in Nederland het gemiddelde opleidingsniveau nog altijd stijgt, stellen werkgevers juist hun eisen steeds meer naar beneden bij.

Waar het marktaandeel van vacatures voor hoger opgeleiden daalt, neemt aan de andere kant het deel sterk toe dat een mbo-opleiding als minimum stelt. De vraag naar mbo-opgeleid personeel lag in het tweede kwartaal van 2018 liefst 13 procent hoger dan in 2014, blijkt uit een analyse van Jobdigger over online gepubliceerde vacatures. Het marktaandeel van hbo-vacatures ligt nu 9 procent láger dan in 2014, de vraag naar academisch geschoold personeel zo’n 6 procent.

mbo

‘De krapte is groot’

De trend in het gevraagde minimale opleidingsniveau laat volgens de onderzoekers zien ‘hoe groot de krapte op de arbeidsmarkt is en hoe bepaalde sectoren al jaren kampen met grote tekorten aan gekwalificeerd personeel’. Vooral in de sectoren industrie, techniek en logistiek blijft de vraag naar vakmensen met een mbo-niveau hoog, zo blijkt ook uit het rapport over moeilijk vervulbare vacatures dat het UWV publiceerde.

Nauwelijks verschuivingen in top-10

In de meest gevraagde beroepen zijn nauwelijks grote verschuivingen te zien. De afgelopen vijf jaar staan functies als chauffeur, logistiek medewerker, productiemedewerker, service- en elektromonteur, verkoopmedewerker en verzorgende IG steevast in de top-10 van meest gevraagde beroepen op mbo-niveau.

cbs opleidingsniveau

De opmars van de vacatures voor mbo’ers is ook te verklaren uit het idee dat voor zulke banen in het verleden mogelijk minder vaak online werd geadverteerd. De trend lijkt in elk geval nu beter de volledige arbeidsmarkt te weerspiegelen. In Nederland heeft ongeveer 30 procent van de beroepsbevolking een hbo-opleiding (of hoger), 40 procent heeft mbo (of gelijkwaardig).

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners