In de zorg stijgt het aantal vacatures gewoon nog door

Meer dan in 2021. Meer dan in 2020. En ook meer dan in pre-coronajaar 2019. In de sector zorg en welzijn stijgt het aantal vacatures gewoon nog door. Net als het aantal vacatures per 1.000 medewerkers. Is het einde zoek?

Peter Boerman Op 09 december 2022
Gem. leestijd 2 min 459x gelezen
Deel dit artikel:
In de zorg stijgt het aantal vacatures gewoon nog door

Het was natuurlijk al voorspeld, vanwege de vergrijzing. Maar het blijkt nu ook bewaarheid te worden. Waar in andere sectoren de groei van het aantal vacatures behoorlijk afremt, gaat het in de sector zorg en welzijn gewoon door. In de zorg ontstonden in het derde kwartaal zo’n 56.000 nieuwe vacatures, méér dan in de jaren van de coronapandemie, en ook meer dan in hetzelfde kwartaal in 2019, toen in de zorg nog zo’n 41.000 vacatures ontstonden, ongeveer een kwart minder dus.

vacatures zorg

In alle branches van de zorg ontstonden in het derde kwartaal meer vacatures dan 3 jaar geleden.

Dit geldt eigenlijk over de hele linie van de sector: in alle branches van zorg en welzijn ontstonden in het derde kwartaal meer vacatures dan 3 jaar geleden, aldus het CBS. Het grootste deel daarvan was te vinden in de verpleging, verzorging en thuiszorg, de branche met de meeste banen (en werknemers) in zorg en welzijn. In het derde kwartaal van 2022 ging het om 16.500 vacatures, 6.100 meer dan 3 jaar geleden, een toename van 58%, de grootste relatieve toename van alle branches.

Snelle toename sinds 2021

In de hele sector zorg en welzijn stonden in het derde kwartaal zo’n 67.000 vacatures open. Toen de coronapandemie begon kwam de stijging in openstaande vacatures in de zorg even tot stand, maar vanaf begin 2021 nam het aantal openstaande vacatures weer sneller toe dan voor de pandemie. In het derde kwartaal van 2021 waren er nog minder dan 51.000 openstaande vacatures in de zorg. Ook hier is de branche verpleging, verzorging en thuiszorg het grootst en de snelste stijger. In het derde kwartaal stonden er hier 21.700 vacatures open, 11.400 meer dan 3 jaar eerder, een groei van liefst 109%.

vacatures zorg

In de hele sector zorg en welzijn stonden in het derde kwartaal zo’n 67.000 vacatures open.

Cijfers over het aantal vacatures per 1.000 banen, de zogenoemde vacaturegraad, heeft het CBS nog niet over het derde kwartaal. Maar afgaande op het tweede kwartaal is de krapte nog altijd enorm. De vacaturegraad in zorg en welzijn was toen 44. In hetzelfde kwartaal van 2019 was de vacaturegraad nog 28. En de groei lijkt sinds die tijd alleen maar te versnellen. De voorspelling dat de zorg tot 2040 steeds meer mensen nodig heeft, tot wel 1 op de 4 van alle werkenden, lijkt zo steeds meer bewaarheid te worden.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners