Karen Azulai: ‘Verzamel zoveel mogelijk informatie vóór het telefonische interview’

Redactie Op 01 februari 2019
Gem. leestijd 3 min 799x gelezen
Deel dit artikel:
Karen Azulai: ‘Verzamel zoveel mogelijk informatie vóór het telefonische interview’

Verzamel zoveel mogelijk informatie voordat je een kandidaat telefonisch spreekt. Met die instelling is Karen Azulai tot een van de meest bekende sourcers ter wereld. Binnenkort deelt ze haar kennis weer in Nederland.

Karen Azulai is een Duitse global sourcing expert, en oprichter van HR Tech Nation. Vorig jaar had ze de best beoordeelde parallelsessie tijdens de eerste editie van Talent Acquisition Live. Ook dit jaar zal ze er weer staan, maar dan als keynote waarin ze praat over hoe je je sourcing kunt verbeteren door gebruik te maken van de beschikbare technologie.

Bij de inlichtingendienst gediend

Al vroeg in haar werkzame leven wist iedereen dat Karen de persoon was naar wie ze toe moesten gaan voor welke informatie dan ook, vertelt ze. Het is dan ook niet gek dat ze in het leger heeft gediend bij de inlichtingendienst. Zes jaar geleden werd ze talent sourcer: ‘Doordat ik me altijd aangetrokken voelde tot “de toekomst” wilde ik graag leren over technologie. Ook begon ik geavanceerde sourcing-tools te gebruiken vanaf het moment dat ze op de markt kwamen en bestudeerde ik robotica en AI.’

‘Ik begon geavanceerde sourcing-tools te gebruiken vanaf het moment dat ze op de markt kwamen’

Zo is ze een trouwe volger van de Singularity University, waar je leert begrijpen wat de omvang is van waar we doorheen gaan en waar we naartoe gaan. Twee jaar geleden merkte ze dat de HR-techmarkt begon te bloeien en dat automatische sourcing-processen inmiddels deel uitmaakten van recruitmentplatforms. Daar verdiepte ze zich in en nu is ze er als blogger, jury in competities en mentor helemaal in ondergedompeld.

Tijdzones en verschillende talen

Haar werk beperkt zich niet tot Duitsland, want ze werkt ook internationaal. Hoe gaat ze om met de verschillende tijdzones en talen? ‘Ik spreek Hebreeuws, Engels, Spaans, Frans en versta een beetje Italiaans. Ook ken ik nog een beetje Nederlands uit de tijd toen mijn familie en ik in Den Haag woonden. Ik source overal op de wereld, maar soms denk ik dat het handiger is voor de cliënt om het lokaal te doen, zoals in India. Tijdzondes zijn vervelend, maar niets staat je in de weg als je iets echt wil doen. Ik sta erom bekend dat ik meetings bijwoon om middernacht…’

Goede sourcingtools

Bij haar sourcingsactiviteiten gebruikt ze alles wat haar helpt om effectiever te werken en beter te begrijpen wie de kandidaat is: zowel qua persoonlijkheid als op basis van een culturele fit. Haar tip is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen vóór het telefonisch interview. Dat betekent goede sourcing-tools, chatbots, gamification en nog zoveel meer. Die tools vindt ze door simpelweg veel te googelen.

‘Een goede tool zorgt voor hoge kwaliteit kandidaten en vraagt minder input van mijn kant’

Daarnaast nemen oprichters vaak contact met haar op, omdat ze weten dat ze altijd op zoek is naar nieuwe tools. Ook webinars en conferenties zijn een goede manier voor haar om nieuws te ontdekken. Maar hoe weet ze dan dat de kwaliteit goed is? ‘Een goede tool is er eentje die zorgt voor hoge kwaliteit kandidaten met additionele informatie en vraagt minder input van mijn kant.’

Veranderende tijden

In landen als Singapore, Japan en sommige delen van Zuid-Amerika ziet ze een stijgende HR-techmarkt: ‘Het is interessant om te zien hoe elk land zijn eigen uitdaging heeft en wat dat betekent voor hun HR-techapplicaties.’ Ze vindt dit een interessante tijd waar aan de ene kant recruiters nog steeds bezig zijn met handmatig sourcen en aan de andere kant de nieuwste op AI gebaseerde technologie gebruiken. Op 18 april zal ze vertellen over wat zij als de meest geavanceerde opties ziet en toont ze je hoe je relevant kunt blijven in deze veranderende tijden.

Meer weten? Kom naar TA Live

Karen Azulai, founder van everythingsourcing.com, vertelt op donderdag 18 april tijdens Talent Acquisition Live hoe je technologie kunt gebruiken om het succes van je sourcing te vergroten.

Klik hier voor alle informatie. Of bekijk eerst nog even de after movie van vorig jaar:

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners