Introductie: mijn arbeidsmarktwaarde

Redactie Op 19 maart 2013
Gem. leestijd 2 min 3186x gelezen
Deel dit artikel:

De gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan in een arbeidsmarkt in evenwicht bedraagt 3,5 maanden. In de huidige markt is deze 6 maanden. Met de introductie van de website mijnarbeidsmarktwaarde.nl, is het vanaf nu voor iedereen mogelijk om zijn eigen waarde en kansen op de arbeidsmarkt te berekenen.

Werkloosheid en leeftijd sterk bepalend voor arbeidsmarktwaarde

De waarde blijkt sterk afhankelijk te zijn van iemands huidige arbeidsmarktpositie. De gemiddelde zoekduur naar een baan vanuit een werk-naar-werk situatie is vele malen korter dan vanuit een situatie van werkloosheid. Heb je bijvoorbeeld een logistieke baan op MBO-niveau (42 jaar in Noord-Brabant) en ga je vanuit een vaste baan een nieuwe baan zoeken, dan heb je deze gemiddeld in 5 maanden. Hetzelfde profiel, maar 1 jaar werkloos, zal gemiddeld 17 maanden moeten zoeken (bijna 3,5 keer zo lang). Een leeftijd boven de 42 jaar begint negatieve invloed te hebben op de zoekduur. Vanaf 50 jaar is de gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan 8,4 maanden.

Actuele arbeidsmarktwaarde

De kans van iemand op de arbeidsmarkt is een resultante van vraag en aanbod. Bij de berekening van iemands arbeidsmarktwaarde wordt gebruik gemaakt van het actuele vacature-aanbod (bron: jobfeed). Deze gegevens worden gekoppeld aan het aantal baanzoekers in dat arbeidsmarktsegment (Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek, AGO). Niet eerder bestond er een instrument om beide getallen actueel aan elkaar te koppelen. Als resultante kan iemand zijn/haar arbeidsmarktwaarde berekenen. Door verbanden te leggen met data en onderzoeken van onder andere het AGO, CBS en UWV zijn verdere verdiepingen gemaakt zodat mensen heel concreet voor zichzelf een arbeidsmarktuittreksel kunnen uitdraaien en werkgevers eenvoudig de waarde van een sociaal plan kunnen uitrekenen. Wat kost het bijvoorbeeld om 1.400 mensen van werk-naar-werk te brengen?

Technische verantwoording/meer informatie

Met mijnarbeidsmarktwaarde.nl krijgt men inzage in:

  • Het arbeidsmarktperspectief van een beroepsgroep
  • Hoe lang men erover zou doen om een baan te vinden (werk-naar-werk duur)
  • De transparantie van de arbeidsmarkt
  • Het meest effectieve baan zoekgedrag

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners