Is alleen een ‘Hallo’ al genoeg om de beste mensen te selecteren?

Peter Boerman Op 12 april 2016
Gem. leestijd 2 min 1006x gelezen
Deel dit artikel:
Is alleen een ‘Hallo’ al genoeg om de beste mensen te selecteren?

Alleen maar ‘Hallo’ (laten) zeggen. Volgens het recent gestarte JabaTalks is dat al genoeg om goede kandidaten van mindere te onderscheiden.

Het bureau, dat eerder al in de VS van start ging, claimt dat een stem meer zegt over iemands persoonlijkheid en geschiktheid voor een functie dan een CV en motivatiebrief. Daarom streeft JabaTalks ernaar om al vroeg in het proces een stemtest op te laten nemen en automatisch telefonische selectie-interviews af te nemen.

Een simpel hallo

halloVolgens Michiel Hooykaas, JabaTalks-directeur Nederland, is de stem bepalend voor de eerste indruk die mensen achterlaten. ‘Psychologen van de universiteiten van Glasgow en Princeton hebben kunnen aantonen dat met een simpel ‘hallo’ de meeste mensen direct conclusies kunnen trekken over de persoonlijkheid van de spreker. En dat zonder deze zelfs te hoeven zien.’

30 procent sneller

JabaTalks heeft naar eigen zeggen een automatische online telefonische interviewmethode ontwikkeld, waarmee je sneller een schifting kunt maken in de eerste stroom sollicitaties, eventueel in combinatie met een CV. De doorlooptijd kun je daarvoor ‘eenvoudig met 30 procent inkorten’ , aldus Hooykaas. Nog een voordeel: ‘kandidaten die aan zo’n telefonisch interview deelnemen kunnen moeiteloos gedeeld worden met betrokken collega’s.’

Automatisch opneemt

JabaTalks biedt een telefonische interview- en selectietool die automatisch de gesprekken opneemt, die vervolgens eenvoudig zijn af te luisteren en te beheren via Internet. De klant bepaalt overigens wel zelf de selectiecriteria en de vragen, de tool zorgt er alleen voor dat de stem onderdeel wordt van de procedure.

Foto via Flickr.com

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners