Dit is de checklist voor excellente employer branding

Peter Boerman Op 09 maart 2017
Gem. leestijd 4 min 1614x gelezen
Deel dit artikel:
Dit is de checklist voor excellente employer branding

De beste employer brands hebben gemiddeld tot wel 4 keer zo’n grote omzet als de minst goede. Welke elementen zorgen daarbij voor een toppositie?

Een goed employer brand is heel wat waard, aldus het recente onderzoek naar de Top-100 van Amerikaanse employer brands. En dat geldt niet eens alleen voor de omzet. Zo scoren de beste werkgeversmerken ook veel beter in maatschappelijke verantwoordelijkheid (tegenwoordig een belangrijke pullfactor voor talent). Bovendien blijken de beste werkgeversmerken tot wel 10 keer zoveel prijzen in de wacht te slepen voor hun werkgeverschap.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Belangrijk om te weten, zegt John Wilson, ceo van RPO-dienstverlener WilsonHCG, en opdrachtgever van het onderzoek. ‘Nu de war for talent steeds sterker wordt en de concurrentie op de arbeidsmarkt groot is, moeten organisaties steeds beter investeren in employer branding om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe medewerkers. Maar voor veel organisaties is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Logisch dus dat het werven van toptalent bij de ceo’s van de grote bedrijven tegenwoordig een topprioriteit is.’

‘Logisch dat toptalent werven tegenwoordig een prioriteit is van ceo’s van grote bedrijven’

Interessante informatie

De ranglijst met beste employer brands van Amerika bestaat vooral uit merken die hier in Europa niet altijd een belletje doen rinkelen. Toch biedt het onderzoek wel veel interessante informatie. Zo vaak gebeurt het immers niet dat we een overzichtelijk inkijkje krijgen in welke factoren zorgen voor een sterk employer brand. Dat leidt al met al tot een checklist, die misschien niet altijd even verrassend is, maar het is natuurlijk wel een handige afvinklijst, waar voor elk ‘ja’ een of meerdere punten is te verdienen:

De werkenbij-site

checklist checkEr is een aparte werkenbij-site, makkelijk toegankelijk vanaf corporate site.

checklist checkDe werkenbij-site is makkelijk doorzoekbaar.

checklist checkHet is mogelijk om via de mobiel(e site) te solliciteren.

checklist checkDe vacatures bevatten informatie over salaris, overige arbeidsvoorwaarden, en de organisatiecultuur.

checklist checkEr zijn foto’s of video’s op de site die diversiteit laten zien.

checklist checkDe vacatureteksten bevatten de volgende elementen: een beschrijving van de organisatie, een lijst verantwoordelijkheden van de functie, de gewenste kwalificaties, en een link naar informatie waarom iemand zou willen werken voor de organisatie.

checklist checkEr staat op de werkenbij-site duidelijke informatie over het sollicitatieproces én de aannamecriteria.

Overige sites

checklist checkEr zijn vacatures van de organisatie terug te vinden op verschillende vacaturesites.

checklist checkDe werkgever heeft een goede rating op Glassdoor, wat betreft: cultuur, work/life balance, arbeidsvoorwaarden en loopbaanmogelijkheden.

checklist checkDe werkgever heeft een goede rating op Indeed.

checklist checkDe werkgever staat hoog genoteerd op een ranglijst Beste Werkgevers (en draagt dat ook zichtbaar uit op de werkenbij-site).

Sociale content

checklist checkDe werkenbij-site heeft een actueel blog.

checklist checkHet blog op de site wordt door (willekeurige) medewerkers gevuld, niet slechts door de recruiters.

checklist checkEr zijn op sociale media specifieke accounts voor het werkgeversmerk.

checklist checkEr is een aparte talent community, waar activiteiten worden georganiseerd voor talent dat aantoonbaar interesse in de organisatie heeft getoond en waar talent onderling kennis kan uitwisselen.

checklist checkEr worden regelmatig video’s en foto’s over de loopbaanmogelijkheden gepost op de sociale media-accounts van de organisatie.

Maatschappelijk verantwoord

checklist checkDe organisatie vertelt op de werkenbij-site welke beurzen er beschikbaar worden gesteld, welke doelen in de samenleving ze steunt en welke duurzame initiatieven worden ontplooid.

checklist checkEr staat een Code of Conduct van de organisatie online.

checklist checkDe werkenbij-site bevat informatie over het diversiteits- en het gezondheidsbeleid.

Hoe goed scoor jij?

In totaal zijn op deze manier in dit onderzoek 100 punten te verdienen. De winnaars van dit jaar, Johnson & Johnson en GE, kwamen allebei tot 81. Eerlijk zeggen: hoe goed scoort jouw organisatie al?

Zelf verder bouwen aan je employer brand?

Op 23 maart organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie voor de eerste keer het seminar Employer Branding in 1 dag. Wie samen komt, profiteert bovendien van een speciaal combitarief. Download de factsheet voor meer informatie.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners