Het is officieel: recruiter is de HR-functie met ‘de meeste dynamiek’

Peter Boerman Op 02 november 2016
Gem. leestijd 2 min 1733x gelezen
Deel dit artikel:
Het is officieel: recruiter is de HR-functie met ‘de meeste dynamiek’

In het hele HR-functiegebied is geen beroep te vinden waar zoveel dynamiek omheen hangt als dat van de recruiter.

Althans, dat stelt de nationaleberoepengids.nl na nieuw onderzoek. Niet alleen groeit de vraag naar recruiters harder dan de vraag naar welke andere functie ook, er is ook geen HR-functie waar tegenwoordig door werkzoekenden zoveel informatie over wordt opgevraagd.

Dus toch ontwikkeling in het HR-werkveld?

Uit eerder onderzoek van de beroepenselectiesite kwam juist recent nog naar voren dat het HR-werkveld weinig ontwikkeling vertoont. De site leidde dit af uit het feit dat in de afgelopen 4 jaar amper andere functies op de HR-afdeling populair waren geworden in hun zoekverkeer: de top-10 zag er in al die jaren opmerkelijk hetzelfde uit.

Vooral in arbeidsbemiddeling en loopbaanadvies

Dit bericht leidde onder meer tot een levendige online discussie over of de recruiter wel of niet bij HR gerekend dient te worden. Naar aanleiding hiervan is de site nogmaals in de data gedoken. Hieruit blijkt dat met name het zoekverkeer naar beroepen op het gebied van arbeidsbemiddeling en loopbaanadvies wél verandert.

Recruiter blijkt de sterkste groeier

De recruiter is de sterkste groeier in populariteit, zo blijkt uit de nieuwe data. Althans: dit beroep staat dit jaar bovenaan in de top-10 van meest gezochte HR-beroepen op nationaleberoepengids.nl. De recruiter heeft de afgelopen jaren ook sterk aan populariteit gewonnen, ten koste van bijvoorbeeld de intercedent.

nationale beroepengids.nl populariteit recruitersWaar in 2013 nog 17,5 procent van de HR-zoekopdrachten op de site over de recruiter ging, is dat nu opgelopen tot 21 procent. De intercedent was in 2013 juist nog goed voor meer dan een kwart van alle HR-zoekopdrachten, maar is nu naar de tweede plaats gezakt. Ook de recruitment consultant heeft nu een plekje in de top-10 gevonden, zo blijkt.

Recruiter

De groei van de interesse in het beroep recruiter staat overigens nog niet in verhouding tot de groei van het aantal vacatures voor recruiter, dat dit jaar een recordgroei liet zien. Die schaarste zal naar het zich laat aanzien dus nog wel even voortduren.

Meer lezen?

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners