IT-studenten willen doorgroeien in baan

Peter Boerman Op 20 maart 2012
Gem. leestijd 2 min 1768x gelezen
Deel dit artikel:

Kan ik doorgroeien in mijn baan of niet? Voor IT-studenten zijn doorgroeimogelijkheden, samen met de sfeer in de organisatie, de twee zwaarst wegende factoren bij de keuze van een baan. Dat blijkt uit onderzoek van IT-detacheerder Neomax onder ruim 900 IT-studenten van 12 verschillende MBO- en HBO-scholen.

Doorgroeimogelijkheden zeer belangrijk

Bij de keuze voor een werkgever, spelen doorgroeimogelijkheden een belangrijke rol voor IT-studenten. Maar liefst 58 procent vindt doorgroeimogelijkheden zéér belangrijk en nog eens 37 procent geeft aan het belangrijk te vinden. Hiermee is het de enige motivatiefactor in het onderzoek die als zeer belangrijk wordt ervaren. Voor 75 procent van de respondenten geldt zelfs dat doorgroeimogelijkheden  belangrijker zijn dan de hoogte van het salaris. Tenslotte vindt 52 procent van de toekomstige IT’ers ook werkzekerheid minder belangrijk dan persoonlijke ontwikkeling.

Vrijwel iedereen hecht grote waarde aan een goede sfeer

Andere factoren die als belangrijk worden aangemerkt zijn inhoud van de functie,  uitdaging in het werk, eigen verantwoordelijkheid en erkenning. Wanneer we kijken naar ‘externe’  factoren, dan wordt sfeer door de aankomende IT’ers als verreweg het belangrijkst ervaren. Ruim 98 procent geeft aan de sfeer belangrijk tot zeer belangrijk te vinden bij de keuze van een werkgever.

Employer of choice

Uit dit onderzoek blijkt nog maar een keer hoe belangrijk het voor werkgevers is om goed in kaart te hebben wat hun toekomstige arbeidsmarktdoelgroepen motiveert. Wie weet wat de nieuwe generatie motiveert, kan hierop inspelen en daarmee employer of choice worden voor deze specifieke doelgroep. Met het oog op het tekort aan IT-professionals is het voor deze doelgroep bijvoorbeeld verstandig om te investeren in een persoonlijk ontwikkelprogramma om hen te binden en boeien. Werkgevers die investeren in opleiding en training op het gebied van zowel hard als soft skills en vergroten de kans op een duurzame samenwerking.

Over het onderzoek

Neomax heeft onderzoek gedaan onder 940 IT-studenten (MBO en HBO). Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de behoeften van de aanstormende IT’ers, professionals uit de Y-generatie. Wat verwachten zij van hun toekomstige werkgever en baan? De resultaten zijn verwerkt in een whitepaper die je hier kunt downloaden.

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners