Home Online Recruitment Jeukwoord tiert nog steeds welig in vacatureteksten

Jeukwoord tiert nog steeds welig in vacatureteksten

1.856 keer
1
jeukwoorden jeukwoord

Met een score van ruim 13 procent is ‘dynamisch‘ veruit het meest voorkomende jeukwoord in vacatures. Maar ook termen als ‘passie‘, ‘proactief‘ en ‘professional‘ tikken bijna de 10 procent aan.

En het zijn zeker niet de enige ‘jeukwoorden’ die nog altijd vaak in vacatures opduiken. Zo blijkt uit een analyse van de ongeveer 50.000 nieuwe vacatures die deze week verschenen op Indeed.nl dat bijvoorbeeld ook ‘kartrekkers‘ nog volop gevraagd worden (ruim 50 keer), en dat ruim 300 keer om iemand gevraagd wordt die iets out-of-the-box kan doen. Dat laatste jeukwoord wordt dan overigens ook nog eens vaak foutief gebruikt. Meestal wordt waarschijnlijk ‘outside the box‘ bedoeld. Out-of-the-box betekent dat iets kant-en-klaar is, outside the box betekent dat iemand buiten de gevestigde kaders kan denken.

2.000 keer hands-on-mentaliteit gevraagd

Hoe dan ook, het is opvallend dat zulke termen nog steeds zo welig tieren in vacatureteksten. Japke-d. Bouma raakte eerder dit jaar duidelijk een snaar met haar oproep zulke jeukwoorden voortaan te vermijden. En zelfs wie gelooft dat een jeukwoord meer of minder niet erg is, als je er maar de doelgroep mee raakt, zal verrast zijn door de ruim 2.000 keer dat er iemand met een ‘hands-on‘-mentaliteit wordt gevraagd. Of de ruim 3.000 keer dat deze week gevraagd wordt om een kandidaat die ‘resultaatgericht’ is, wat dat dan ook maar moge betekenen.

Andere veel voorkomende ‘jeukwoorden’

Andere veel voorkomende jeukwoorden uit Bouma’s rijtje:

 • Schakelen (6,6% van de vacatures)
 • 9-tot-5 (in diverse variaties, van nine-to-five-mentaliteit tot – echt waar – 9-tot-17-mentaliteit: ongeveer 5%)
 • Teamplayer (4,9%)
 • Agile (2,6%)
 • Spin-in-het-web (1,0%)
 • ‘In jouw dna’ of ‘In ons dna’ (0,9%)
 • Comfortzone (0,5%)

Geen vergelijkend onderzoek

Toegegeven, het is een momentopname. En nog maar een kleine steekproef ook. Er is geen vergelijkend onderzoek gedaan. Misschien was het aan het begin van het jaar nog wel veel erger. Of misschien wel minder. Maar de stelling lijkt nog steeds gerechtvaardigd dat lang niet alle vacatureteksten uitblinken in helderheid voor de lezer, en de kandidaat ook nog steeds niet precies weet wat van hem of haar in een bepaalde baan verwacht wordt. Of hij of zij moet zich natuurlijk herkennen in dat profiel van die dynamische, hands-on kartrekker zonder nine-to-five-mentaliteit, die weet te schakelen als spin-in-het-web buiten z’n comfortzone.

Zelf betere vacatureteksten schrijven?

Op 28 november organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie weer de training ‘Vacatureteksten schrijven‘. Hier leer je in één dag een goede online vindbare vacaturetekst te schrijven, die de doelgroep aanspreekt, preselecteert en aanzet tot solliciteren. Inschrijven is nu al mogelijk.

Lees ook:

1 REACTIE

 1. Het grootste jeukwoord is nog steeds jeukwoord wat mij betreft.

  En waar klagen we nu over? De meeste organisaties zijn toch ook gewoon dood en dood saai? 38% van de mensen vindt zijn of haar werk overbodig! Maar doet het nog steeds. Als je met dergelijke geestelijk dode collega’s werkt kan je toch niet anders dan vacatures voor dooddoeners schrijven?

  https://www.ad.nl/ad-werkt/zij-hebben-een-onzinbaan-het-is-een-heleboel-gebakken-lucht-die-ik-produceer~a0ed5033/

  Overigens zijn termen als een hands-on-mentaliteit of een kar trekker helemaal geen gekke dingen om te vragen. Alleen moet je dan wel testen of mensen die ook hebben (en dat kan redelijk eenvoudig met een micro expressie test). Veel mensen heb ik gemerkt hebben dat totaal niet.

  Agile is een manier van werken. Die moet je liggen. Vaak verkeerd gebruikt, maar ook niets mis mee. Helaas kennen veel partijen die agile in teksten gebruiken het agile manifesto niet eens en past het ook totaal niet bij veel organisaties die het zeggen te doen (alleen de eerste al: individuen en interactie boven processen en tools….

  Het is dus helemaal niet onlogisch dat er zoveel standaard woorden in de teksten zitten, als je zoveel standaard saaie bedrijven hebt met mensen die zelf vinden dat ze zinloos werk doen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here