Jeukwoord tiert nog steeds welig in vacatureteksten

Peter Boerman Op 01 augustus 2018
Gem. leestijd 2 min 2493x gelezen
Deel dit artikel:
Jeukwoord tiert nog steeds welig in vacatureteksten

Met een score van ruim 13 procent is ‘dynamisch‘ veruit het meest voorkomende jeukwoord in vacatures. Maar ook termen als ‘passie‘, ‘proactief‘ en ‘professional‘ tikken bijna de 10 procent aan.

En het zijn zeker niet de enige ‘jeukwoorden’ die nog altijd vaak in vacatures opduiken. Zo blijkt uit een analyse van de ongeveer 50.000 nieuwe vacatures die deze week verschenen op Indeed.nl dat bijvoorbeeld ook ‘kartrekkers‘ nog volop gevraagd worden (ruim 50 keer), en dat ruim 300 keer om iemand gevraagd wordt die iets out-of-the-box kan doen. Dat laatste jeukwoord wordt dan overigens ook nog eens vaak foutief gebruikt. Meestal wordt waarschijnlijk ‘outside the box‘ bedoeld. Out-of-the-box betekent dat iets kant-en-klaar is, outside the box betekent dat iemand buiten de gevestigde kaders kan denken.

2.000 keer hands-on-mentaliteit gevraagd

Hoe dan ook, het is opvallend dat zulke termen nog steeds zo welig tieren in vacatureteksten. Japke-d. Bouma raakte eerder dit jaar duidelijk een snaar met haar oproep zulke jeukwoorden voortaan te vermijden. En zelfs wie gelooft dat een jeukwoord meer of minder niet erg is, als je er maar de doelgroep mee raakt, zal verrast zijn door de ruim 2.000 keer dat er iemand met een ‘hands-on‘-mentaliteit wordt gevraagd. Of de ruim 3.000 keer dat deze week gevraagd wordt om een kandidaat die ‘resultaatgericht’ is, wat dat dan ook maar moge betekenen.

Andere veel voorkomende ‘jeukwoorden’

Andere veel voorkomende jeukwoorden uit Bouma’s rijtje:

  • Schakelen (6,6% van de vacatures)
  • 9-tot-5 (in diverse variaties, van nine-to-five-mentaliteit tot – echt waar – 9-tot-17-mentaliteit: ongeveer 5%)
  • Teamplayer (4,9%)
  • Agile (2,6%)
  • Spin-in-het-web (1,0%)
  • ‘In jouw dna’ of ‘In ons dna’ (0,9%)
  • Comfortzone (0,5%)

Geen vergelijkend onderzoek

Toegegeven, het is een momentopname. En nog maar een kleine steekproef ook. Er is geen vergelijkend onderzoek gedaan. Misschien was het aan het begin van het jaar nog wel veel erger. Of misschien wel minder. Maar de stelling lijkt nog steeds gerechtvaardigd dat lang niet alle vacatureteksten uitblinken in helderheid voor de lezer, en de kandidaat ook nog steeds niet precies weet wat van hem of haar in een bepaalde baan verwacht wordt. Of hij of zij moet zich natuurlijk herkennen in dat profiel van die dynamische, hands-on kartrekker zonder nine-to-five-mentaliteit, die weet te schakelen als spin-in-het-web buiten z’n comfortzone.

Zelf betere vacatureteksten schrijven?

Op 28 november organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie weer de training ‘Vacatureteksten schrijven‘. Hier leer je in één dag een goede online vindbare vacaturetekst te schrijven, die de doelgroep aanspreekt, preselecteert en aanzet tot solliciteren. Inschrijven is nu al mogelijk.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners