Jongeren horen niet in het café

Werf& gastredacteur Op 24 juli 2013
Gem. leestijd 2 min 1813x gelezen
Deel dit artikel:
Jongeren horen niet in het café

Ooit was ze met veel energie begonnen aan een studie. Banen zat, daar was iedereen van overtuigd. Nu roert ze lusteloos in een cappuccino, ergens in een hoekje van het Grand Café. ’t Is nog vroeg in de ochtend. Aan de lange tafel hangen een paar lotgenoten. 

Tijden veranderen

Ook zij met de handen in het haar en een grauw smoelwerk. De krant uitpluizend, op zoek naar werk. Tijden veranderen. Er liggen twee verschillende kranten voor haar neus. Op de voorpagina van krant 1 een foto van Lodewijk Asscher. Dat niemand de moed moet verliezen, want nu is er zijn sociaal akkoord en kan er worden doorgeleerd.

Blijf vooral positief

Er is geld, het wordt echt allemaal beter. Blijf vooral positief, is zijn credo. Nog even volhouden. En ja, natuurlijk vindt hij het ook allemaal erg naar. Krant 2 laat de andere kant van het verhaal zien. Ruim 600 duizend mensen zoeken net als zij naar een baan. Een record. Een schrijnend record, want onder die 600 duizend bevinden zich heel erg veel jongeren. Uitzichtloos? Zeker!

Laat ouderen plaatsmaken

Feit is dat Asscher geen banen maakt. Asscher belooft gouden bergen. In plaats daarvan zou hij bedrijven en de overheid moeten aansporen om de deuren weer open te zetten. Verzin een plaatsmakersregeling. Dat zet zoden aan de dijk. Natuurlijk zijn er veel ouderen die met een klein beetje extra geld willen vertrekken. Zeker weten. Gebruik de middelen die nu worden vrijgemaakt om het sociaal akkoord te financieren om ouderen te laten gaan. Geef ze een paar centen en een hengel en ze vertrekken rap.

Weg uit het café

Dan pas komt er beweging in de arbeidsmarkt en kunnen die jonge gasten aan de bak. Want heus, ze willen niets liever. Weg uit dat Grand Café. Daar horen, op een doordeweekse dag, de oudjes te hangen, lallend over vroeger. Daar horen geen jongeren te zitten, die zich zorgen maken over hun toekomst.

Deze column is geschreven door Jeroen Riemeijer en verscheen in het meest recente Werf& magazine; Werf& Zoeken en vinden. Jeroen Riemeijer is zelfstandig hr-consultant en vaste columnist bij Werf&.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners