Kandidaat én recruiter steeds meer tevreden over videosollicitaties

Peter Boerman Op 08 november 2018
Gem. leestijd 2 min 488x gelezen
Deel dit artikel:
Kandidaat én recruiter steeds meer tevreden over videosollicitaties

Solliciteren via video? Het begint steeds meer usance te worden, meldt (niet geheel onafhankelijk) onderzoek. En daar blijken zowel kandidaat als recruiter best blij mee.

Het zijn klinkende cijfers die RecRight presenteert, samen met het bekende Recruiting BrainFood van Hung Lee. Nou gaat het hier om onderzoek van een aanbieder, dus moeten we wel oppassen voor een beetje WC-eend-verhaal. Maar toch.

videosollicitaties

Uit onderzoek van RecRight onder meer dan 32.000 gebruikers van sollicitatievideo’s blijkt dat 83 procent daar (zeer) tevreden over is. Het blijkt overigens wel een behoorlijke tijdvreter: de helft van de kandidaten zegt er meer dan 40 minuten mee bezig te zijn, en slechts 16 procent doet het in minder dan 20 minuten.

de helft van de kandidaten zegt meer dan 40 minuten met een videosollicitatie bezig te zijn

Die tijdsbesteding komt er onder meer door dat ongeveer een kwart van de respondenten toegeeft meer dan 5 takes nodig te hebben voor één specifieke interviewvraag. Desondanks zegt 83 procent van alle respondenten wel video-interviews te zullen aanraden aan andere kandidaten.

En wat vinden recruiters ervan?

RecRight vroeg ook zo’n 170 recruiters naar hun mening over videosollicitaties. Ook hier overheerst – weinig verwonderlijk – tevredenheid. Van de recruiters zegt bijvoorbeeld 84 procent dat het gebruik van video om kandidaten te interviewen hun werkprestaties verbetert. En 64 procent claimt dat ze door videosollicitaties sneller betere kandidaten kunnen selecteren dan via face-to-face sollicitatiegesprekken.

64 procent van de recruiters claimt door videosollicitaties betere kandidaten te kunnen selecteren

Opvallend: waar vorig jaar nog net geen 75 procent zei (zeer) tevreden te zijn met video in sollicitaties, is dat nu gestegen naar bijna 93 procent. De meesten stellen overigens per video zo’n 3 vragen, die gemiddeld nog geen 5 minuten per vraag kostten om ze op te nemen. En hoe lang het antwoord dan mag zijn? Volgens 52 procent zou een kandidaat binnen 2 minuten toch wel de essentie te pakken mogen hebben, nog eens 34 procent denkt dat het ook wel binnen de minuut moet kunnen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners