Knappe vrouw wordt tot wel 8 keer vaker uitgenodigd op sollicitatiegesprek

Peter Boerman Op 19 oktober 2018
Gem. leestijd 4 min 1845x gelezen
Deel dit artikel:
Knappe vrouw wordt tot wel 8 keer vaker uitgenodigd op sollicitatiegesprek

Knappe kandidaten krijgen véél vaker een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek dan minder aantrekkelijke mensen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Bij vrouwen is het verschil wel een factor 8. Hoe is deze discriminatie te stuiten?

Krijgt een fysiek aantrekkelijke sollicitant eerder een uitnodiging dan een minder knappe sollicitant, ondanks dezelfde werkervaring, achtergrond en motivatie? CVster onderzocht het recent, door bijna 300 sollicitaties te versturen, verspreid over twee verschillende functies; administratief medewerker en accountmanager. Hierbij werden cv’s opgesteld van 2 fictieve mannelijke sollicitanten en twee fictieve vrouwelijke sollicitanten.

De sollicitatiemail en het cv waren nagenoeg identiek. Het enige dat wezenlijk verschilde, was de foto. Er was steeds één iemand geselecteerd die vaak als knap wordt gezien, en één iemand die als minder knap te boek staat. De mannen solliciteerden op de vacature voor administratief medewerker; de vrouwen op de vacature voor accountmanager.

Met e-mail-trackingsoftware werden vervolgens alle sollicitaties geanalyseerd. Hierbij keken de onderzoekers bijvoorbeeld of de cv’s uit de bijlage van de twee sollicitatiemails werden geopend, zodat de ontvanger zowel de aantrekkelijke sollicitant als de minder aantrekkelijke sollicitant onder ogen zou krijgen.

‘Knappe mensen hebben beste kaarten in handen’

De conclusie van de onderzoekers? ‘Aantrekkelijke sollicitanten hebben betere kaarten in handen dan minder charmante sollicitanten. De mooie sollicitanten kregen binnen het onderzoek namelijk veel vaker een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.’

In 43% van de gevallen kregen de knappe sollicitanten een positieve reactie terug van een recruiter. Van deze positieve reacties was 17% zelfs direct een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

In 43% van de gevallen kregen de knappe sollicitanten een positieve reactie terug van een recruiter.

De minder mooie sollicitanten konden een stuk minder vaak rekenen op een positief bericht, namelijk bij maar 15% van de verstuurde sollicitaties. En de werkgever of recruiter nodigde hen maar in 3% van de gevallen uit voor een sollicitatiegesprek.

Knappe man mag bijna 5 keer vaker op sollicitatiegesprek

Bij de twee fictieve mannelijke sollicitanten, die solliciteerden op de functie van administratief medewerker, werd de aantrekkelijke kandidaat zo’n 5 keer vaker uitgenodigd dan de minder knappe man. Waar de knappe sollicitant bij 19% van de verstuurde sollicitaties een uitnodiging voor een gesprek kreeg, was dit bij de minder aantrekkelijke sollicitant maar in 4% van de gevallen het geval.

Knappeminder 2

Daarnaast werd er vaker telefonisch contact opgenomen met de knappe sollicitant (in 23% van de gevallen). De minder knappe sollicitant kreeg maar in 11% van de verstuurde sollicitaties een telefonisch interview. De minder mooie mannelijke sollicitant kreeg daarnaast, in 28% van de gevallen, direct een afwijzing. Dit terwijl de knappe mannelijke sollicitant ‘slechts’ in 2 op de 10 gevallen direct een afwijzing ontving.

Knappe vrouw mag bijna 8 keer vaker op sollicitatiegesprek

Bij de twee fictieve vrouwelijke sollicitanten was het verschil nog groter. Ook hier bleek dat de sollicitant met een mooi uiterlijk vaker werd uitgenodigd op een gesprek (in 15% van de verstuurde sollicitaties). De vrouwelijke sollicitant met een minder mooi uiterlijk kon daarentegen maar in 2% van de gevallen rekenen op een uitnodiging.

In 29% van de sollicitaties werd de knappe vrouw door recruiters gebeld voor aanvullende vragen

Ook namen recruiters veel vaker telefonisch contact op met de mooie sollicitant. In 29% van de sollicitaties belde de recruiters haar voor aanvullende vragen, terwijl de minder knappe sollicitant maar in 13% van de gevallen een belletje kreeg.

Knappeminder 1

Ook kreeg de minder leuke sollicitant meer afwijzingen te verwerken. Zij kreeg op maar liefst 47% van de sollicitaties een negatieve reactie, terwijl de aantrekkelijke sollicitant, ‘slechts’ op 18% van de verstuurde sollicitaties een negatieve reactie zag verschijnen in haar mailbox.

Knappere sollicitant krijgt ook andere reacties

De onderzoekers analyseerden ook alle ontvangen reacties. Ook daar kwamen opvallende zaken aan het licht. Een voorbeeld hiervan is een sollicitatie van de mannelijke kandidaten op een vacature voor administratief medewerker. Zowel de knappe als minder knappe sollicitant kregen van de desbetreffende (vrouwelijke) recruiter te horen dat ‘de vacature inmiddels was vervuld’. De knappe sollicitant kreeg echter nog wel de aanvullende mededeling ‘dat hij anders zeker was uitgenodigd op een gesprek’.

Mannelijke recruiters hebben een zwak voor mooie vrouwen

Aan de andere kant van de tafel blijken juist de mannelijke recruiters een duidelijke voorkeur te hebben voor de knappe vrouwelijke sollicitant. In 65% van de gevallen kreeg zij een positieve reactie en in slechts 5% van de verstuurde sollicitaties een negatieve.

de knappe kandidate kreeg In 65% van de gevallen een positieve reactie van een mannelijke recruiter

De minder leuke vrouwelijke sollicitant kreeg van de mannelijke recruiters daarentegen ‘slechts’ in 20% van de gevallen een positieve reactie. Ook kreeg zij veel meer afwijzingen, namelijk in 45% van de verstuurde sollicitaties.

Mannelijke recruiters maken daarentegen minder onderscheid tussen een knappe en een minder knappe mannelijke sollicitant. De knappe sollicitant kreeg dan wel iets meer positieve reacties (36% om 27%), maar het aantal afwijzingen bleek voor beide sollicitanten hetzelfde.

Vrouwen tillen zwaar aan uiterlijk van beide geslachten

En hoe zat het dan met de vrouwelijke recruiters? Bij hen blijkt in maar liefst 56% van de gevallen dat de knappe mannelijke sollicitant kan rekenen op een positieve reactie. De minder aantrekkelijke mannelijke sollicitant kreeg van de vrouwen maar in 15% van de verstuurde sollicitaties een positieve reactie.

De minder aantrekkelijke man kreeg van de vrouwen maar in 15% van de sollicitaties een positieve reactie

Ook als het gaat om het eigen geslacht, verkiezen vrouwelijke recruiters veel vaker de knappe kandidaat boven de minder aantrekkelijke. Zo ontving de knappe vrouwelijke sollicitant in 42% van de sollicitaties een positieve reactie, en in 32% van de sollicitaties een negatieve reactie. De minder aantrekkelijke vrouwelijke sollicitant kreeg een stuk méér afwijzingen, namelijk in 46% van de gevallen. De minder aantrekkelijke vrouw kon bovendien in slechts 18% van de sollicitaties rekenen op een positieve reactie.

Conclusie: knap zijn is een sollicitatievoordeel

‘Toen we aan het onderzoek begonnen, hadden we natuurlijk ergens wel een vermoeden dat er verschillen zouden bestaan’, aldus Robin Bakker van CVster. ‘Maar dat de verschillen zo groot zijn, is absurd! Het spreekt voor zich dat iedere sollicitant beoordeeld moet worden op zijn of haar kwaliteiten, en niet op afkomst of foto of video. Juist dat gegeven maakt deze onderzoeksresultaten volgens ons pijnlijk en confronterend.’

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners