Komen de Britten de krapte op onze arbeidsmarkt oplossen?

Peter Boerman Op 23 mei 2018
Gem. leestijd 2 min 446x gelezen
Deel dit artikel:
Komen de Britten de krapte op onze arbeidsmarkt oplossen?

Nu de Brexit nadert, lijken steeds meer Britten te willen emigreren. Kunnen ze daarmee de druk op onze arbeidsmarkt verlichten?

Met nog elf maanden te gaan tot de Brexit is het aantal Britse werknemers met plannen om naar de EU te emigreren weer net zo groot als in de dagen net na de uitslag van het referendum, meldt vacaturesite Indeed. Van de Britten die over hun eigen landsgrenzen ergens anders in de EU naar een baan zoeken, heeft volgens hen bijna 8 procent de pijlen gericht op Nederland.

Ierland is populairste vluchtoord

Het aantal Britten dat in de EU een baan zoekt ligt momenteel ruim 15 procent hoger dan vóór het referendum. Ierland is de populairste bestemming voor ‘Brexit-vluchters’: meer dan 1 op de 5 zoekt daar naar een baan. Frankrijk is tweede, met 17,5%. Spanje, waar al veel Britten werken, was het bestemmingsland bij 12,8% van de zoekopdrachten. In 11,7% van de gevallen zochten Britten een baan in Duitsland, 8,2% zocht een baan in Italië, 8,1% in Polen. Met 7,9% staat Nederland op de zevende plaats van populairste werkplekken onder Britse werkzoekenden.

Met 7,9% staat Nederland op de zevende plaats van populaire werkplekken onder Britse werkzoekenden

Na paniekreactie nu serieuze overweging

“Hoewel de aanvankelijke piek van Britse zoekopdrachten naar banen in andere EU-landen soms wordt afgedaan als een reflexreactie gedreven door nieuwsgierigheid of paniek, lijkt het er met de huidige terugkeer naar deze situatie op dat steeds meer Britten serieus overwegen om naar het buitenland te verhuizen”, zegt Sander Poos, managing director bij Indeed Benelux. “Nederland maakt deel uit van de landen die daarbij worden overwogen, en de tijd moet uitwijzen hoe zich dat verder ontwikkelt.”

Stijging naar Nederland verwacht

Verschillende gebeurtenissen wijzen erop dat de zoektocht naar banen in Nederland de komende maanden zal toenemen. Zo kondigde Unilever onlangs aan zijn hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen, en opent The Royal Bank of Scotland binnenkort een Europees hoofdkantoor in Amsterdam. Ook worden veel dochterondernemingen van de bank in het Verenigd Koninkrijk juist gesloten. Daarnaast maakte het European Medicine Agency (EMA) bekend zijn hoofdkantoor naar Nederland te verplaatsen.

In het jaar van de Brexit kwamen al bijna 6.000 Britten naar Nederland, ruim 14% meer dan het jaar ervoor

In 1 jaar bijna 4 keer zoveel nationaliteitswijzigingen

Met al deze nieuwe vestigingen komen ook nieuwe banen, en de verwachting is dat ook veel Britten hiervoor in aanmerking willen komen. Maar ook voor veel andere banen zouden Britten natuurlijk in aanmerking kunnen komen. In het jaar van de Brexit kwamen al bijna 6.000 Britten naar Nederland, ruim 14 procent meer dan het jaar ervoor. Opvallender nog zijn de cijfers over nationaliteitswijzigingen: in 2015 werden 166 Britten Nederlands, in 2016 bijna 4 keer zoveel: 636.

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners