Home Arbeidsmarktcommunicatie Krapte alom, en toch hebben bedrijven in vacatures nog nauwelijks wat te...

Krapte alom, en toch hebben bedrijven in vacatures nog nauwelijks wat te bieden

994 keer
4
bieden in vacatureteksten

Ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt zeggen bedrijven​ in vacatures nog altijd nauwelijks wat ze ​werkzoekenden te bieden hebben. Het lijstje gevraagde vaardigheden is nog steeds stukken langer.

Nog niet eens de helft van de vacatures (47,1%) maakt duidelijk wat de organisatie aan de werkzoekende aanbiedt. Daartegenover staat dat in ruim driekwart van de vacatureteksten (75,9%) wél is opgenomen welke vaardigheden vereist zijn. De​ ​overige​ ​vacatures​ ​geven​ ​alleen​ ​een​ ​omschrijving​ ​van​ ​de​ ​werkzaamheden​ ​en vragen​ ​geen​ ​specifieke​ ​vaardigheden, aldus onderzoek van Adzuna onder 250.000 vacatureteksten.

Arbeidsvoorwaarden nogal algemeen

En áls er dan al iets staat over wat de werkgever te bieden heeft, dan gaat het vaak nog om behoorlijk algemeen geformuleerde arbeidsvoorwaarden. Denk aan zinnetjes als: ‘​een​ ​leuke,​ ​uitdagende​ ​en/of​ ​gevarieerde baan​’ ​(63,3%),​ ‘​de​ ​mogelijkheid​ ​tot​ ​persoonlijke​ ​ontwikkeling​’ ​(40,2%)​ of ‘​goede​ ​secundaire arbeidsvoorwaarden​’ ​(23,7%).​ ​In​ slechts ​12,3%​ ​van​ ​de​ onderzochte ​vacatures​ ​waarin ook maar íets staat over het aanbod wordt​ ​een​ ​specifiek​ ​loon​ ​of salarisschaal​ ​aangegeven. In 4,5% komt een mobiel, laptop of auto van de zaak terug.

​In​ slechts ​12,3%​ ​van​ ​de​ ​vacatures​ ​wordt​ ​een​ ​specifiek​ ​loon​ ​of salarisschaal​ ​aangegeven

Dit kan het verschil maken

Best verrassend, vindt Thomas de Schuyter de resultaten. En tegelijk een kans voor bedrijven, aldus de country manager van Adzuna. ‘Met de toenemende concurrentie kunnen bedrijven hun vacatures aantrekkelijker maken door interessante en unieke voordelen aan te bieden. Als werkzoekenden meerdere vacatures bekijken, kan dit net de doorslag geven om toch te solliciteren.’

VacatureVerbeteraar: gemiddeld slechts 21,8

Het is zeker niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat werkgevers de schaarste op de arbeidsmarkt nog nauwelijks vertalen in hun vacatureteksten. Onderzoek van Intelligence Group eerder dit jaar, waarvoor 170.000 Nederlandse vacatureteksten werden geanalyseerd, concludeerde ook al dat die teksten ‘bedroevend slecht‘ op de wensen van de doelgroep zijn toegeschreven.

uit Eerder onderzoek bleek ook al dat vacatureteksten ‘bedroevend slecht’ op de doelgroep zijn gericht

Van de in totaal 100 te behalen punten, op basis van de scores uit de VacatureVerbeteraar, kwam de gemiddelde vacaturetekst in dat onderzoek maar tot een score van 21,8.

Friesland scoort beter dan Noord-Holland

Bij het Adzuna-onderzoek zijn er overigens nog wel opvallende regionale verschillen. Zo bevatten vacatures​ ​in​ ​Friesland​ ​en​ ​Drenthe​ ​relatief bijvoorbeeld ​vaker​ ​de​ ​arbeidsvoorwaarden​ ​en​ ​de​ ​vereiste​ ​vaardigheden.​ ​In Noord-Holland​ ​wordt​ ​deze​ ​informatie​ juist het​ meest​ ​​weggelaten.

adzuna kaartjes nederland bieden

​Flexibiliteit: vaak gevraagd, zelden geboden

Ook opvallend is dat werkgevers in hun vacatureteksten zelfs op detailniveau (veel) meer vragen dan ze aanbieden. Zo vraagt 16,1 procent van de vacatures om flexibiliteit van de kandidaten. Maar gaat het om geboden flexibiliteit, bijvoorbeeld in de vorm van ​flexibele​ ​uren​ ​of​ ​de mogelijkheid​ ​om​ ​van​ ​thuis​ ​uit​ ​te​ ​werken, dan vind je daar maar in 3,2 procent van de vacatureteksten in Nederland iets over terug.

Oók de eisen zijn behoorlijk algemeen

De gevraagde vaardigheden zijn in de meeste vacatureteksten overigens óók zeer algemeen geformuleerd, blijkt uit het onderzoek. ‘Zelfstandig kunnen werken’ scoort bijvoorbeeld hoog (met 23,1% van alle vacatureteksten die eisen bevatten). Daarnaast zie je ‘sterke communicatieve vaardigheden’ (10,9%) en een ‘proactieve werkhouding’ (5,8%) redelijk veel terug. Zonder dat nou precies duidelijk is wat daar dan onder verstaan wordt.

Lees ook:

 

4 REACTIES

  1. […] Thomas de Schuyter, country manager Adzuna: ‘Vacatures die niet aanduiden wat verwacht wordt van de kandidaten en voornamelijk focussen op wat aangeboden wordt wil ik niet meer zien. Bedrijven en uitzendbureaus recyclen nog te vaak dezelfde vacatureteksten. Een goede en volledige vacaturetekst maakt zeker het verschil.’ […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here