Bijna nergens stijgt de krapte zo snel als onder HR-professionals zelf

In alle berichten over arbeidsmarktkrapte gaat het zelden over HR-personeel zélf. Maar juist aan ervaren HR-mensen is een snel groeiend gebrek, blijkt uit nieuw onderzoek. En dat betekent dat ook in het HR-vak steeds meer headhunters actief worden.

Peter Boerman Op 15 oktober 2019
Gem. leestijd 4 min 3132x gelezen
Deel dit artikel:
Bijna nergens stijgt de krapte zo snel als onder HR-professionals zelf

Het onderzoek onder HR-professionals spitst zich niet nadrukkelijk toe op recruiters. Maar ervan uitgaande dat corporate recruiters bij de meeste grote organisaties nog steeds onder de afdeling HR vallen, valt er ook voor recruitment wel iets leerzaams uit te halen.

Van de respondenten werkt 35% tussen de 4 en 10 jaar bij dezelfde werkgever.

Zo blijkt dat ook HR-professionals steeds minder trouw zijn aan hun werkgever. Van de respondenten werkt nu bijvoorbeeld nog maar 35% tussen de 4 en 10 jaar bij dezelfde werkgever. Dat was vorig jaar nog 40% en het jaar ervoor zelfs nog 44%. ‘Waarschijnlijk is de gunstige arbeidsmarkt hier de oorzaak van’, aldus de onderzoekers.

Steeds meer headhunters actief in HR-vak

In die krapper wordende arbeidsmarkt geven ook steeds meer van de ondervraagde HR-professionals aan dat ze het afgelopen jaar zijn benaderd door andere werkgevers of door headhunters. Waar in 2010 nog 68 procent zei nooit te worden benaderd, is dat nu vrijwel volledig omgedraaid. Nu zegt 61 procent juist wel dat andere werkgevers of headhunters hen af en toe benaderen.

Dit jaar zegt 47 procent wel eens een telefoontje of mailtje van een headhunter te hebben gehad.

Vooral headhunters blijken steeds actiever, ook in het HR-vak.  Vorig jaar zei nog 35 procent van de respondenten dat headhunters hen wel eens benaderden. Dat was ook toen al een flink record; bijna twee keer zoveel als in het begin van dit decennium. Dit jaar zegt echter maar liefst 47 procent wel eens een telefoontje of mailtje van een headhunter te hebben gehad. Ook het aantal respondenten dat zegt dat andere werkgevers hen benaderden is echter bijna verdubbeld ten opzichte van het begin van dit decennium (tot 31 procent nu).

Vooral gebrek aan ervaring

Het heeft iets ironisch: HR-mensen die door andere HR-mensen of headhunters worden benaderd. Maar er ligt wel een duidelijk probleem onder: vooral aan mensen met ervaring is een groot gebrek. In geen enkele andere functiecategorie (op bestuur en directie na) ervaren HR-professionals het vinden van medewerkers met ervaring als zo’n groot knelpunt (91%).

De HR-functie is bijna de grootste stijger in het bedenkelijke lijstje met moeilijk te vervullen functies.

Sowieso geeft momenteel al 17 procent van de respondenten aan regelmatig of vaak moeite te hebben om HR-functies te vervullen. Dat is nog altijd een stuk minder dan voor de meeste andere functies, maar het zorgelijke nieuws is dat dit aantal wel significant stijgt. Sterker nog: op ‘Productie/operations’ na is de HR-functie de grootste stijger in het bedenkelijke lijstje met moeilijk te vervullen functies.

Minder voornemen om van baan te veranderen

En dat lijkt ook niet snel te veranderen. Gevraagd naar het ‘voornemen om van baan te veranderen’ is onder de meeste HR-professionals een flinke daling te zien. Mogelijk omdat ze dat de afgelopen jaren dus al hebben gedaan, mogelijk omdat ze intern promotie hebben gemaakt. Of mogelijk omdat ze het gewoon naar hun zin hebben op hun huidige werkplek.

Er worden ongeveer drie keer zoveel HR-professionals benaderd voor een andere baan als er aangeven zelf actief op zoek te zijn.

Het is voor het eerst sinds de vraag in dit onderzoek is meegenomen dat minder dan 20 procent van de ondervraagden aangeeft op zoek te zijn naar een andere functie. Opmerkelijk: er worden in het HR-vak dus ongeveer drie keer zoveel mensen benaderd voor een andere baan als er aangeven zelf actief op zoek naar iets anders te zijn.

hr trends voornemen van baan te veranderen hr-professionals

De bijna 2.000 ondervraagden zien de krapte op de arbeidsmarkt overigens over de hele linie nog wel als een groot probleem. Vorig jaar zei nog maar 29% van de respondenten zich enigszins of veel zorgen te maken over de economie. Nu is dat gestegen naar 41%. En een tekort aan geschikt personeel blijkt daarbij de belangrijkste reden tot zorg (82%), gevolgd door een verhoging van de werkdruk (57%). Het is dan ook niet voor niets dat ze Werving & selectie, Arbeidsmarktcommunicatie, Employer branding en Onboarding als eerste onderwerpen noemen als thema’s waarover ze zich zorgen maken.

Over het HR-trendonderzoek

Het HR-trendonderzoek, waaraan onder meer Compagnon en Recruiters United ook hun naam hebben verbonden, is een initiatief van uitgeverij Performa. Het wordt al een flink aantal jaar uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot en mede mogelijk gemaakt door AFAS Software. Bijna 2.000 HR-professionals in
Nederland zijn er in februari en maart dit jaar voor ondervraagd, gevolgd door een verdiepingsonderzoek onder bijna 200 mensen.

Meer trends?

hr-trendsMeer weten? Op 14 november bespreekt Geert-Jan Waasdorp, onder meer oprichter van Intelligence Group. samen met Aad van der Werf in 1 middag alle actuele trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Samen vertalen ze daarbij alle ontwikkelingen naar kansen om er de komende jaren meer resultaat uit te halen en de schaarste effectief te lijf te gaan. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners