Kredietcrisis is vacaturecrisis?

Redactie Op 05 december 2008
Gem. leestijd 2 min 3534x gelezen
Deel dit artikel:

kredietcrisisDe kredietcrisis heeft ook de Nederlandse banken niet onberoerd gelaten. Bijna alle grote banken, behalve de Rabobank, hebben een kapitaalinjectie gekregen van de Nederlandse Staat. Fortis is zelfs overgenomen. Het consumentenvertrouwen staat op het laagste punt in jaren en de tijd van economische groei lijkt voorlopig voorbij. Vertaalt dit zich ook naar het vacatureaanbod van de grootste Nederlandse banken?

Om dit na te gaan bezocht Werf& online ING, Fortis, Rabobank, SNS en ABN/AMRO. De Postbank werd wegens de aanstaande fusie met ING buiten beschouwing gelaten.
We keken naar het aantal openstaande vacatures op de vacaturesites van de betreffende banken en op Monsterboard, en dan uitsluitend naar vacatures die direct door de banken zijn geplaatst (dus niet door derde partijen als werving en selectiebureaus). Er werd geen onderscheid gemaakt tussen verschillende regio’s, type functies of opleidingsniveau, en traineeships en stages werden buiten beschouwing gelaten. Hieronder volgen, op volgorde van meeste naar minste vacatures, de resultaten.

SNS heeft relatief meeste vacatures
De Rabobank had van de vijf het grootste aantal openstaande vacatures. Werf& vond er op de website 487 en daarbij nog honderden op Monsterboard. Wereldwijd heeft de Rabobank Groep ongeveer 60.000 medewerkers.

Nummer twee was SNS Reaal met 166 openstaande vacatures op de eigen vacaturesite en tientallen op Monsterboard. Het onderdeel SNS bank nam er hiervan 65 voor haar rekening. SNS Reaal was hiermee degene die relatief het meeste vacatures open had staan omdat zij met circa 8000 medewerkers veruit de kleinste in de rij is.

Op de derde plaats kwam Fortis, de bank die het hardst leek getroffen door de kredietcrisis. Ondanks de tegenspoed had Fortis zo’n 140 vacatures op de vacaturesite staan, waarvan zo’n 65 alleen bij het bankonderdeel. Op Monsterboard vonden we nog een tiental vacatures. Fortis heeft wereldwijd ongeveer 85.000 medewerkers.

ING valt door de mand
Nummer vier is ABN/AMRO met op hun vacaturesite een totaal aanbod van 68 vacatures en ook tientallen op Monsterboard. ABN/AMRO is van de vijf de een na grootste bank met zo’n 107.000 medewerkers wereldwijd.

De hekken worden gesloten door de ING, de grootste van de vijf met circa 120.000 medewerkers wereldwijd. Afgezien van stages en traineeships ‘slechts’ 45 vacatures online hebben staan en enkele tientallen op Monsterboard. Ook al beweert ING’s hoofdrecruiter Gusta Timmermans in de nieuwste Werf& nog bij hoog en bij laag dat dat niet zo is. ‘Voor de nieuwe ING hebben we veel nieuwe mensen nodig’, zegt ze. ‘Bovendien zal er altijd uitstroom zijn, dus je moet altijd op zoek naar nieuw talent.’

Afgaande op de bovenstaande cijfers lijkt het erop dat de kredietcrisis vooralsnog meer invloed heeft op het aantal openstaande vacatures van de grootste banken dan bij de minder groten.

Mark Heeren

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners