Kwart van alle vacatures is in ICT en Verkoop

Peter Boerman Op 04 november 2013
Gem. leestijd 2 min 4863x gelezen
Deel dit artikel:

Ruim 25 procent van de vacatures richt zich op IT’ers en commerciële medewerkers.  Met name de vraag naar ICT’ers is gestegen. Het aantal vacatures in de Gezondheidszorg daalt nog steeds. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de monitoringtool voor de arbeidsmarkt met de grootste online database van Nederlandse vacatures.

Stijgende vraag IT’ers

14 procent van alle vacatures richt zich op ICT. Dit is een stijging van 2,4 procentpunt vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. In die periode was het aandeel ICT-vacatures even groot als het aantal verkoop-vacatures. De grafiek hieronder toont de marktaandelen van de beroepsklassen op basis van de geplaatste unieke vacatures tussen augustus en oktober, vergeleken met het jaar ervoor.

Marktaandeel van de tien grootste beroepsklassen over geplaatste vacatures tussen augustus en oktober 2013 (en procentpunten verschil ten opzichte van vorig jaar), exclusief stages, bijbanen, franchise en vrijwilligerswerk. Bron: Jobfeed

Daling gezondheidzorgvacatures

Het marktaandeel van Zorg-vacatures is met 1 procentpunt gedaald ten opzichte van vorig jaar. Gezondheidszorg is nu niet meer de vijfde, maar slechts de zevende grootste beroepsklasse. Als je kijkt naar het absolute aantal vacatures, betekent dit een daling van 17% ten opzichte van vorig jaar, zoals de tabel hieronder aangeeft. 

Beroepsklasse % verandering
ICT

14.6%

Verkoop en handel

-3.7%

Administratie en klantenservice

-13.1%

Engineering

3.2%

Installatie, reparatie en onderhoud

-5.6%

Productie

-8.2%

Gezondheidszorg en welzijn

-16.7%

Bouw en delfstoffenwinning

-6.6%

Verzekeringen en financiën

-3.3%

Beleid en bestuur

-4.9%

Totaal

-5.4%

Top 10 grootste beroepsklassen, met de procentuele verandering aan aantal vacatures* geplaatst in augustus ‘13 t/m oktober ‘13 vergeleken met een jaar ervoor. Bron: Jobfeed

Flinke daling

Het totaal aantal vacatures* is in de periode augustus – oktober 2013 met 5,4% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Naast de Zorg laat ook Administratie en Klantenservice een flinke daling zien (-13%). Deze beroepsklasse blijft echter net als vorig jaar de derde grootste beroepsklasse in Nederland.

Bekijk hier een overzicht van het Marktaandeel per beroepsklasse over geplaatste vacatures in Q3 2013.

*Aantal unieke online vacatures exclusief stages, bijbanen en vrijwilligerswerk geplaatst in de periode augustus tot en met september 2013.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 58.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een product van Textkernel BV, leverancier van recruitment-technologie als meertalige cv parsing en semantische zoek- & matchsoftware.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners