Vooral lager opgeleiden zien aantal online vacatures nog flink stijgen

Peter Boerman Op 14 juli 2017
Gem. leestijd 3 min 993x gelezen
Deel dit artikel:
Vooral lager opgeleiden zien aantal online vacatures nog flink stijgen

In bijna 60 procent van alle online vacatures wordt tegenwoordig gevraagd om iemand met hooguit een mbo-opleiding. Vooral medewerkers voor productie, magazijn en klantenservice blijken schaars.

Het aantal vacatures voor lager opgeleiden zit al een tijdje in de lift, ten opzichte van het aantal vacatures voor hoogopgeleiden. Drie jaar geleden werd voor meer dan de helft van de online vacatures nog minimaal een hbo-diploma gevraagd. Sindsdien groeit het (relatieve) aantal vacatures op mbo- of lager niveau elk kwartaal, aldus het meest recente Jobfeed-rapport, met cijfers over de online vacaturemarkt. Het aantal hbo+-vacatures groeit overigens ook nog steeds, maar relatief dus minder snel.

textkernel 4 opleidingsniveau

Waar is de medewerker klantenservice?

Deze trend is trouwens ook terug te zien in top-5 van meest gevraagde beroepen van het tweede kwartaal van 2017. In die lijst staan namelijk beroepen als de medewerker klantenservice, productiemedewerker en magazijnmedewerker, functies waarvoor zelden meer dan een mbo-opleidingsniveau wordt gevraagd. Alleen de assistent-accountant is hier misschien een beetje een vreemde eend in de bijt.

textkernel top 5 beroepen

Ruim half miljoen vacatures geanalyseerd

Jobfeed telde afgelopen kwartaal in totaal 3.084.333 vacatureplaatsingen. Na stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises en dubbel geplaatste vacatures te hebben weggelaten bleven er 577.649 unieke vacatures over. Traditiegetrouw blijken de meeste van die vacatures te vinden in de provincies Noord- en Zuid-Holland. De provincie Noord-Brabant lijkt echter bezig met een inhaalslag: het aandeel van de Brabantse vacatures groeit, terwijl dat van Noord- en Zuid-Holland krimpt. En dat al zes kwartalen op rij. Met andere woorden: de koppositie lonkt voor de Brabanders.

textkernel 3 provincies

Meeste in de handel, gevolgd door de zorg

De handel was in het afgelopen kwartaal de sector met de meeste online vacatures. Het aantal vacatures stijgt hier wel minder hard dan in sommige andere sectoren zoals de Gezondheidszorg, de nummer 2 in de lijst. Met Onderwijs & Onderzoek is de top-3 hetzelfde als in dezelfde periode vorig jaar.

textkernel 2 sectoren

1 op de 10 vraagt een ict’er

Van alle door Jobfeed getelde vacatures in het tweede kwartaal vraagt liefst 1 op de 10 om een ict’er. Veel? Jazeker, maar het is relatief wel iets minder dan vorig jaar. Destijds was 11,4 procent van alle vacatures voor ict’ers. Dat het aandeel daalt, heeft er overigens vooral mee te maken dat de vraag ook in andere beroepsklassen aantrekt. Het aantal online vacatures groeit het hardst in de beroepsklasse Inkoop en magazijnbeheer.

In deze cijfers is nog niet te merken dat administratieve banen lijden onder robotisering

Ook opvallend: waar deskundigen vrezen voor minder administratieve banen door onder meer robotisering, is daar in deze cijfers nog weinig van te merken.

textkernel laag opgeleiden

Steeds meer parttime mogelijk

Uit de tellingen blijkt tenslotte dat bijna 35% van de vacatures mogelijk parttime in te vullen is. Dat is 4,4 procentpunt meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden, toen maar net 30 procent een parttime mogelijkheid in de vacature vermeldde.

textkernel top 5 werkgevers en zo

Randstad was in het tweede kwartaal van 2017 de intermediair die de meeste vacatures online zette, gevolgd door YoungCapital en Tempo-Team. Opvallende nieuwkomer in de lijst directe werkgevers met de meeste fulltime vacatures is het Ministerie van Defensie (#4). Koploper in deze lijst in het afgelopen kwartaal was energiebedrijf ENGIE. Niet zo gek, want daar staan ook vandaag bijvoorbeeld nog ruim 200 vacatures open…

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners