Loonkostensubsidie helpt arbeidsgehandicapten niet

Peter Boerman Op 09 juni 2015
Gem. leestijd 2 min 1539x gelezen
Deel dit artikel:
Loonkostensubsidie helpt arbeidsgehandicapten niet

De loonkostensubsidie die de Participatiewet biedt aan werkgevers die mensen met een beperking in dienst nemen, zal weinig effect hebben.

Dat concluderen onderzoekers van Tilburg University in een studie die morgen, 10 juni, wordt aangeboden aan Piet de Visser. De bekende voetbalscout, die ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds werkt voor Chelsea, spreekt dan in het stadion van Willem II op een bijeenkomst over de Participatiewet voor werkgevers en HR-managers.

Veel meer nodig

Om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen, is veel meer nodig dan alleen de loonkosten subsidiëren, aldus de onderzoekers. ‘Daadwerkelijk inspelen op hun talenten bijvoorbeeld, en het creëren van de juiste randvoorwaarden bij werkgevers’, aldus Ronald Dekker, een van de onderzoekers.

Integrale aanpak

Volgens de onderzoekers gaat het niet alleen om geld, maar is een integrale aanpak nodig om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen én te houden. Ook bedrijfscultuur, imago en begeleiding spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. In een vervolgonderzoek wordt nader ingezoomd op de condities waaronder werkgevers arbeidsgehandicapten in dienst zouden nemen. ‘Het de kunst te kijken naar wat deze mensen wél kunnen en of er banen te creëren zijn die passen bij hun talenten’, stelt mede-onderzoeker Irmgard Borghouts.

Het rapport ‘Het werkt niet vanzelf. Over loonprikkels als instrumenten in de Participatiewet’ (Celsus Juridische Uitgeverij, juni 2015) is geschreven door Irmgard Borghouts, Ronald Dekker, Charissa Freese, Shirley Oomens en Ton Wilthagen van ReflecT / Tilburg University. Het onderzoek en de uitgave zijn tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Instituut Gak.

Foto via Flickr.com

Lees meer over de Participatiewet

Kom naar de Expertclass

Op donderdag 8 oktober organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie een Expertclass over ‘Succesvol werven binnen de Participatiewet’. Tijdens deze expertclass worden verschillende wervings- en zoekstrategieën besproken voor het aantrekken van onder meer Wajongers, mensen uit de bijstand en mensen met een SW-indicatie. Download hier de factsheet over de Expertclass.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners