Mannen gaan voor geld, vrouwen voor flexibel werken

Peter Boerman Op 22 november 2015
Gem. leestijd 2 min 1669x gelezen
Deel dit artikel:
Mannen gaan voor geld, vrouwen voor flexibel werken

Mannen zijn meer gericht op financiële voorwaarden dan vrouwen. Vrouwen hechten meer waarde aan flexibele werktijden en thuis kunnen werken.

Een goede pensioenregeling, een auto van de zaak, een bonusregeling en tekengeld zijn voor mannen aanzienlijk relevanter bij de keuze van een baan dan voor vrouwen. Dat blijkt uit het recente Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group, waarbij gekeken is naar de belangrijkste gewenste arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse beroepsbevolking.

Flexibele werktijden belangrijkst – na salaris

Na het salaris, komt ‘Flexibele werktijden’ voor het eerst als belangrijkste arbeidsvoorwaarde naar voren – met 40%. Vorig jaar stonden ‘reiskostenvergoeding’ (43%) en ‘pensioenregeling’ (41%) nog hoger, maar die hebben die positie dus moeten afstaan.

Pensioen speelt nauwelijks een rol

Niet alleen het geslacht is bepalend voor het belang wat aan bepaalde arbeidsvoorwaarden wordt gehecht, maar ook iemands levensfase. Zo is voor mensen van boven de 50 jaar de pensioenregeling veruit de belangrijkste arbeidsvoorwaarde bij de keuze van een baan (49% noemt dit), terwijl slechts een kwart van de starters dit noemt.

Ken je doelgroep

Nu de arbeidsmarkt aantrekt, het aantal vacatures sterk groeit, is er steeds meer sprake van een kandidatenmarkt. Inzicht hebben in wat voor jouw talent van belang is, wat de verwachtingen en wensen zijn om hem of haar, startend of ervaren, laag of hoog opgeleid over de streep te trekken, kan het verschil maken in een succesvolle recruitmentstrategie.

Onderzoeksverantwoording

Cijfers zijn gebaseerd op uitkomsten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group. Dit onderzoek wordt elk kwartaal uitgevoerd. Cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op dataverzameling in augustus 2015. Hieraan hebben 6.795 respondenten deelgenomen.

Meer van zulke verhalen?

Lees twee keer per week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners