Marktaandeel Jobboards: Status Quo

Peter Boerman Op 19 april 2012
Gem. leestijd 3 min 21547x gelezen
Deel dit artikel:

Het aantal vactures loopt terug, terwijl de top 10 favoriete jobsites voor het eerst onveranderd bleef. In het eerste kwartaal van 2012 heeft Jobfeed 2,6% minder vacature-advertenties geteld dan in het kwartaal ervoor. Het aantal unieke vacatures is met -0,6% procent net iets minder hard gedaald. 

Stabiele top 10

Jobfeed, de grootste informatiebron van Nederlandse vacatures online, vergelijkt het aantal op Jobboards geplaatste online vacature-advertenties in het afgelopen kwartaal, met het kwartaal ervoor. De top 10 jobsites is in het eerste kwartaal van 2012 identiek aan de top 10 in het laatste kwartaal van 2011*. Banenmatch staat op 1 gevolgd door Jobbird en Nationalevacaturebank.nl. De jobsites Vacaturebase (25%) en Jobselectie (18%) stijgen het hardst in aantal vacature-uitingen tussen Q1 2012 en Q4 2011, terwijl Joof.nl de grootste daling laat zien met maar liefst 17%.

Marktaandeel jobboards

De grafiek hieronder toont de tien grootste jobboards in het eerste kwartaal van 2012.

Marktaandeel aantal vacature-uitingen van commercièle, onafhankelijke jobboards Q1 2012. Bron: Jobfeed

Grote wijzigingen ten opzichte van een jaar geleden

Hoewel er dit kwartaal weinig veranderd is ten opzichte van het kwartaal ervoor, is er veel gewijzigd ten opzichte van een jaar geleden (Q1 2011):

  • De top 3 grootste jobsites bestond uit Nationalevacaturebank.nl (3), Monsterboard (5) en Vacaturebase (6);
  • Het aantal unieke vacatures is met 1,3% gestegen in Q1 2012 ten opzichte van Q1 2011. Het aantal vacatureplaatsingen is daarentegen met 24,4% gestegen.
  • De 10 grootste jobboards namen slechts 27% van alle online vacature-advertenties voor hun rekening. In Q1 2012 is dat gestegen tot 32%;
  • Een vacature werd gemiddeld 1,75 keer geplaatst. In 2012 is dit gestegen naar 2,15 keer.

Over drie maanden volgt de nieuwe stand van zaken. Werf& en Jobfeed blijven de arbeidsmarkt voor u monitoren.

*Jobfeed heeft in maart haar ontdubbelingsmethodiek verscherpt. De ontdubbelingstermijn is verlengd van 3 naar 6 weken. Dit houdt in dat elk nieuw geplaatste vacature tot zes weken terug wordt ontdubbeld op inhoud. Identieke (her)plaatsingen op dezelfde site worden niet meegeteld. Dit resulteert in een gewijzigde ranking van de jobsites in voorgaande periodes. Jobfeed vermeldt in dit artikel de cijfers en rankings van voorgaande periodes op basis van de nieuwe methodiek.

Over Analytics by Jobfeed

Analytics by jobfeedIn de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 57.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners