Masterstudenten vinden zichzelf niet goed genoeg voor de arbeidsmarkt

Peter Boerman Op 16 november 2015 Gem. leestijd 2 min1732x gelezen
Deel dit artikel:
Masterstudenten vinden zichzelf niet goed genoeg voor de arbeidsmarkt

Bijna 4 op de 10 masterstudenten geven zichzelf een 5 of lager als het aankomt op de voorbereiding om de juiste baan te vinden. Slechts 21 procent kent zichzelf hierin juist een 8 of hoger toe.

Opvallend is dat mannen zich significant beter voorbereid voelen dan vrouwen (gemiddeld 6,2 tegenover 5,6). Vrouwelijke studenten zeggen ook minder goed te weten waar ze moeten zoeken naar een baan. Zo geeft de helft aan niet te weten waar ze moeten beginnen. Bij mannen ligt dit met 38 procent aanzienlijk lager, blijkt uit onderzoek van Business Talent Network (BTN) onder ruim 1.000 studenten.

Erasmus-student heeft meeste zelfvertrouwen

Uit het onderzoek komt naar voren dat studenten van de Erasmus Universiteit zich het best voorbereid voelen op de arbeidsmarkt: zij geven zichzelf gemiddeld een 6,5 als voorbereiding op het vinden van een baan. Onderaan bungelen studenten van de Universiteit Leiden met een 5,3.

Masterstudenten_Infographic_Def

Doe maar een traineeship

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat veel masterstudenten (44,7 procent) een traineeship verkiezen boven een startersfunctie. De meeste studenten (62 procent) gaan ervan uit 1 tot 3 jaar bij hun eerste werkgever te zullen blijven.

Salaris niet het belangrijkste

Multinationals zijn nog steeds de populairste werkgevers onder studenten, zo blijkt, vooral populair onder studenten van Nyenrode en Tilburg University. Ruim 6 op de 10 respondenten willen dáár een baan vinden. Multinationals zijn . Daarnaast wil juist 1 op de 5 liever als zelfstandige aan de slag.

Ik wil groeien!

Masterstudenten geven aan doorgroeimogelijkheden verreweg het belangrijkste te vinden bij hun toekomstige baan (79 procent noemt dit als eerste prioriteit), op afstand gevolgd door salaris (45 procent) en flexibiliteit (39 procent).

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Digitaal bureau Elephant
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
RAFT
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency