Meer employer branding in je vacatureteksten? Dat doe je zó!

Werf& gastredacteur Op 15 november 2018
Gem. leestijd 3 min 2025x gelezen
Deel dit artikel:
Meer employer branding in je vacatureteksten? Dat doe je zó!

Een vacaturetekst is voor velen de eerste kennismaking met je organisatie. En dus wil je een goede eerste indruk achterlaten. Een mooie gelegenheid om employer branding toe te passen. Maar hoe doe je dat het best?

Een goede vacaturetekst zorgt ervoor dat jij opvalt tussen alle andere interessante functies. Natuurlijk is het belangrijk dat deze tekst goed in elkaar zit en alle informatie bevat die je als kandidaat nodig hebt om te bepalen of je gaat solliciteren. Een heldere beschrijving van wat de kandidaat gaat doen, wat hij of zij krijgt en wat je als nieuwe werkgever van hem of haar verwacht. Maar voor de lange termijn is het ook belangrijk dat de ideale kandidaat zich identificeert met jouw bedrijf of organisatie.

Drie tips om meer employer branding in je vacaturetekst te stoppen:

#1. Verkoop je bedrijfscultuur

Een vacaturetekst is een uitgelezen kans om je bedrijfscultuur bekend te maken. Waar staat je merk voor? Heeft de organisatie een missie of een doel? En hoe zijn de omgangsvormen? Het is belangrijk om deze zaken goed onder woorden te brengen. Je wilt immers niet alleen medewerkers vinden die de juiste kwaliteiten bezitten, maar ook mensen die bij jouw organisatie passen. Collega’s met dezelfde mentaliteit, die met trots voor jouw organisatie werken en volledig achter de merkwaarden staan.

Hoe beter mensen op hun plek zitten, hoe kleiner de kans dat ze snel weer vertrekken

Hoe beter mensen op hun plek zitten, hoe kleiner de kans dat ze snel weer vertrekken. Grijp daarom altijd de kans aan om duidelijk aan te geven waar jouw organisatie voor staat. Staat duurzaamheid bijvoorbeeld centraal in je bedrijfsvoering? Dan zoek je bij voorkeur mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om daaraan bij te dragen. Staat je organisatie bekend als extreem vernieuwend en veranderingsgezind? Vermeld dat dan. Behoudende types zullen minder snel reageren en dat is maar goed ook.

#2. Eerlijkheid duurt het langst

Employer branding is iets heel anders dan overdrijven of het verhaal mooier maken dan het in werkelijkheid is. Pochen met een gezellige vrijdagmiddagborrel is niet slim als deze maar eens per twee maanden is. Reppen over ‘duurzaamheid die hoog in het vaandel staat’ terwijl plastic, groen- én restafval in één afvalbak verdwijnen gaat ook niet. En zeggen dat je terechtkomt in een ‘jong, innovatief en dynamisch team’ is ook niet handig als de gemiddelde medewerker Abraham al heeft gezien en nog niet eens overweg kan met PowerPoint.

Als je niet eerlijk bent, kan de werkelijkheid voor de kandidaat alleen maar tegenvallen

Wat je wel kunt doen in zo’n situatie? Vertellen dat het team bestaat uit ‘ervaren rotten in het vak die nooit zijn uitgeleerd en hun kennis graag delen met nieuwe collega’s’ als je ook jongere kandidaten wilt aanspreken. Of spreek over ‘collega’s met wie jij kunt discussiëren op niveau, omdat jullie allemaal al jaren in het vak zitten’, als je een senior zoekt. Als je niet eerlijk bent, kan de werkelijkheid voor de kandidaat alleen maar tegenvallen. Wees dus geloofwaardig; vertel het echte verhaal. En zet het kracht bij met testimonials of video’s van medewerkers.

#3. Vermijd clichés

En over ‘innovatief’ en ‘dynamisch’ gesproken: probeer deze clichés koste wat kost te vermijden. Of leg ze in elk geval goed uit. Dat zorgt voor een originele, duidelijke tekst. Neem bijvoorbeeld ‘een dynamisch bedrijf met een no-nonsensecultuur’. Wat bedoel je met no-nonsense? En wat wil je nu eigenlijk zeggen met dynamisch? Dat er veel jonge mensen werken? Dat veranderingen aan de orde van de dag zijn? Er zijn soms vele interpretaties mogelijk.

Bedenk dus goed wat je wilt zeggen. En schrijf dat op in woorden die iedereen begrijpt

Bedenk dus goed wat je wilt zeggen. En schrijf dat op in woorden die iedereen begrijpt. En probeer daarin ook origineel te zijn. Zoek je iemand die stressbestendig is? Schrijf dan bijvoorbeeld: “In drukke tijden houd jij het hoofd koel.”

Meer leren?

Meer leren over employer branding in vacatureteksten? Meld je dan aan voor de training Wervende vacatureteksten schrijven, die Kittie Spierings (Roestvrij Taal) verzorgt op donderdag 29 november.

brockmeyer 7 tips doe je zo sociale mediaDownload het e-book

Dit blog is geschreven door Brockmeyer Jobmarketing Experts. Wil je nog meer tips? Download dan het e-book ‘7 tips om efficiënt goede kandidaten te werven’ en begin meteen met jouw recruitmentproces te verbeteren.

Of lees ook:

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners