Meer vacatures in ICT; sollicitant weer aan het stuur

Peter Boerman Op 14 januari 2014
Gem. leestijd 2 min 3238x gelezen
Deel dit artikel:
Meer vacatures in ICT; sollicitant weer aan het stuur

Als softwareontwikkelaar heb je de banen voor het uitkiezen. Met 29 procent is het de meest gevraagde vacature binnen de ICT. Groeide de ICT-sector in 2012 al met 5 procent, in 2013 nam de sector een vlucht. Het aantal vacatures steeg over de gehele linie met 18,5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Yacht.

Top vijf groei 2013

In 2013 waren de meest gevraagde functies binnen de ICT:

  • Softwareontwikkelaar: 29%
  • IT-manager: 19%
  • Informatieanalist: 17%
  • Tester: 17%
  • Business consultant: 13%

De vraag naar softwareontwikkelaars groeide in 2013 met 29 procent. De zoektocht naar functioneel beheerders staat op een lager pitje, maar laat met 5 procent toch nog steeds een groei zien.

Schaap met de vijf poten krijgt tanden

In totaal werden het afgelopen jaar ruim 123.000 unieke ICT-vacatures geplaatst. Werkgevers zijn nog steeds zeer kritisch en zoeken het schaap met de vijf poten, maar het schaarse ICT-talent krijgt weer meer mogelijkheden om eisen te stellen. Werkgevers zullen dan ook meer uit de kast moeten halen om deze medewerkers te werven en aan zich te binden.

Weer naar de autodealer?

Uit de meeste recente Beroepen- en Arbeidsmarkt Survey van Yacht onder circa 800 ICT-professionals van december 2013, blijkt dat slechts 8% actief op zoek is, 65% latent zoekt en 27% honkvast is. Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht: “De goede tijden voor de ICT-er komen weer terug. Het worden niet meteen weer sollicitatiegesprekken bij de autodealer, maar je moet voor een goede ICT-er wel wat op tafel leggen.

Een goed salaris en flexibele werktijden

De ICT-er blijkt een calculerende werknemer: salaris, een vast contract en goede secundaire voorwaarden scoren duidelijk hoger dan bij de gemiddeld hoogopgeleide Nederlander. Flexibel werken, in de vorm van flexibele werktijden en thuiswerken, vinden ICT-ers belangrijk. Veel kennis opdoen en veel leren, scoren beduidend hoger dan bij andere hoogopgeleiden.”

Zoekstrategieën

ICT-ers maken het zich zo makkelijk mogelijk om een nieuwe functie te vinden. De meest gebruikte zoekkanalen zijn de algemene vacaturesites (59%) en het plaatsen van het eigen CV op een jobsite (44%). Het persoonlijke netwerk wordt veel minder ingezet dan door andere hoogopgeleiden. Op de vraag hoe ICT-ers hun huidige baan hebben gevonden, antwoordt 24% het persoonlijke netwerk tegen 32% van de totale groep hoger opgeleiden.

Bron: Yacht

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners