Meerendeel IT’ers wil van baan veranderen

Redactie Op 06 april 2011
Gem. leestijd 2 min 2642x gelezen
Deel dit artikel:

Meerendeel IT'ers wil van baan veranderenEen meerderheid van de Nederlandse IT’ers wil binnen een half jaar snel van baan wil veranderen. De redenen hiervoor zijn vooral uitdaging, inhoud van het werk en doorgroeimogelijkheden. Salaris vormt hiervoor slechts een beperkte motivatie blijkt uit het onderzoek van IT Job Board en Automatisering Gids.

65% is actief zoekend

Ruim tweeëneenhalf jaar na het uitbreken van de economische crisis geven IT’ers aan dat ze snel van baan willen veranderen. 37 procent van de ondervraagden geeft aan binnen een half jaar van baan te willen veranderen. Nog eens 20 procent geeft aan dat ze zelfs binnen nu en drie maanden weg wil uit zijn of haar huidige functie. In 2010 veranderde een kwart van de respondenten van baan of – in het geval van ZZP’ers – van opdrachtgever. Op dit moment is 56 procent actief op zoek naar een nieuwe baan of klus en 39 procent passief. Slechts 5 procent zegt helemaal niet op zoek te zijn naar iets anders.

IT’ers verwachten geen financieel voordeel bij baanwisseling

De IT-professionals verwachten door een aankomende baanwisseling financieel niet veel voordeel te behalen. Circa 57 procent van de IT’ers in loondienst verwacht zijn of haar huidige salaris te behouden, 21 procent denkt een hoger salaris te ontvangen en 22 procent denkt er op achteruit te gaan. Van de ZZP’ers verwacht 72 procent bij een nieuwe opdrachtgever hetzelfde uurtarief te behouden, denkt 15 procent een hoger tarief te kunnen vragen en verwacht 13 een lager tarief te kunnen berekenen. IT-professionals in vaste dienst gingen er bij de laatste salarisonderhandeling niets (31 procent) of marginaal met 1 tot 2 procent (bijna 33 procent) op vooruit. Tien procent gaf aan dat ze salaris hebben ingeleverd.

Tarieven ZZP’ers

De ZZP’ers die deelnamen aan het onderzoek vragen gemiddeld iets meer dan 70 euro per uur voor hun werkzaamheden. De laatste keer dat zij hun contract vernieuwden bleef het uurtarief veelal onveranderd, ruim 42 procent voerde geen tariefswijziging door. Een grote groep van circa 30 procent heeft het uurtarief verlaagd, waarvan het grootste deel zelfs met meer dan 5 procent. De overige 28 procent heeft een tariefsverhoging kunnen doorvoeren, bij deze groep ging het in de meeste gevallen om een minieme verhoging van 1 tot 2 procent.

Herstel van de IT markt onzeker

Een ruime groep IT-professionals blijft onzeker over de ontwikkelingen op de IT-arbeidsmarkt, zo geeft een kwart van de respondenten aan dat ze onzeker zijn over hun positie. Hier staat tegenover dat 35 procent aangeeft ‘zeer zeker’ en 20 procent ‘zeker’ te zijn van zijn eigen positie. Dit blijkt ook uit de onderzoekcijfers, 23 procent van de ondervraagden kreeg de afgelopen twaalf maanden te maken met ontslag, 38 procent zat zelf midden in een reorganisatie en 32 procent had last van bezuinigingen binnen het team. 

Over het onderzoek

Het onderzoek is in maart 2011 uitgevoerd door IT Job Board en Automatisering Gids onder 260 professionals, waar 156 IT’ers in loondienst en 104 ZZP’ers aan meewerkten, via een online survey zijn de ontwikkelingen op de IT-arbeidsmarkt onderzocht.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners