Minder vacatures hoger opgeleiden in de zorg

Peter Boerman Op 10 november 2011 Gem. leestijd 2 min3287x gelezen
Deel dit artikel:

Start People nummer 1 adverteerder op internetHet totaal aantal vacatures is in de afgelopen drie maanden met 16% gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2010. Voor hoger opgeleiden in de zorg is de situatie minder rooskleurig. Dit blijkt uit cijfers van Jobfeed, de grootste online database van Nederlandse vacatures.

Daling vacatures Verzekeringen & Financiën

Gekeken naar de tien grootste beroepsklassen zijn in de periode augustus-oktober 2011 de meeste vacatures gevonden in de beroepsgroep Installatie, Reparatie en Onderhoud. Verzekeringen en Financiën is als enige beroepsklasse gedaald in het aantal vacatures.

BEROEPSKLASSE / OPLEIDING Totaal MBO en lager HBO en hoger
Installatie, reparatie en onderhoud 53% 57% 18%
Bouw en delfstoffenwinning 36% 57% -9%
Beleid en bestuur 30% 37% 28%
Engineering 29% 36% 24%
Productie 25% 30% -6%
Informatie- en communicatietechnologie 24% 31% 22%
Verkoop en handel 14% 16% 12%
Gezondheidszorg en welzijn 11% 30% -13%
Administratie en klantenservice 4% 1% 14%
Verzekeringen en financiën

Totaal

-4%

16%

-5%

21%

-4%

9%

Minder vacatures hoger opgeleiden in de zorg

Gekeken naar de vacatures per opleidingsniveau, blijkt dat het aantal vacatures voor MBO niveau en lager gestegen is met 21%. Dit in tegenstelling tot een stijging van slechts 9% voor de vacatures op HBO niveau en hoger. Met name in de Gezondheidszorg is het verschil goed zichtbaar. Vacatures tot MBO niveau zijn in deze sector met 30% gestegen, terwijl het aantal vacatures voor hoger opgeleiden met 13% is gedaald.

Een half jaar geleden kwam ook al naar voren dat er minder vacatures voor hoger opgeleiden in de zorg waren en juist meer voor lager opgeleiden. Als we kijken naar het verloop van deze cijfers, zien we dat de verandering per opleidingsniveau zichtbaar wordt vanaf september 2010.Vanaf dat moment is het aantal vacatures voor MBO en lager flink gestegen. Het aantal vacatures voor HBO en hoger vertoont daarentegen een neerwaartse trend.

Vacatureverloop in Gezondheidszorg en Welzijn, februari 2010 t/m oktober 2011
Bron: Jobfeed Analytics

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

Analytics by jobfeedDe cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 50.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV.

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency