Minder vacatures, meer personeelsadvertenties

Peter Boerman Op 13 maart 2012
Gem. leestijd 3 min 3406x gelezen
Deel dit artikel:

Het aantal unieke vacatures is met bijna 12 procent gedaald. Het totaal aantal vacatureplaatsingen in de afgelopen drie maanden daalde daarentegen slechts met 1,3 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de grootste online database van Nederlandse vacatures.

Vacatures worden steeds vaker geadverteerd

Het aantal unieke vacatures is sterk gedaald, terwijl het aantal vacature-advertenties slechts een kleine daling toont. Wanneer we het aantal vacatures en uitingen van de afgelopen drie maanden vergelijken met dezelfde periode vorig jaar, wordt het verschil tussen unieke vacatures en vacatureplaatsingen goed zichtbaar.

Unieke vacatures en aantal vacatureplaatsingen, periode dec-feb 2012 versus 2011. Bron: Jobfeed

Aantal vacatureplaatsingen blijft stijgen

Opvallend is dat, hoewel het totaal aantal vacatureplaatsingen met 34 procent is toegenomen, het unieke aantal vacatures slechts met 3,4 procent is gestegen. Waar een vacature in februari 2011 nog 2 keer werd geadverteerd, wordt deze in 2012 al 2,7 keer geplaatst. De opkomst van de gratis vacaturesites speelt hier waarschijnlijk een grote rol in. Het gratis kunnen adverteren van vacatures verlaagt de drempel om een vacature op diverse sites te plaatsen.

Top 10 werkgevers en intermediairs

Directe werkgevers Intermediairs
Rabobank (1) Start People (1)
Capgemini Nederland (3) Creyfs Uitzendbureau (6)
Detailresult Groep (2) Randstad (2)
Centric (64) Unique Uitzendburo (4)
Alliander (5) Tempo-Team (3)
PostNL (18) Continu (7)
NOVA Engineering (14) Vitae (5)
DekaMarkt (4) Adecco (8)
Laurens (8) StudentenWerk (14)
Cofely (54) Personato (9)

Top 10 adverteerders: directe werkgevers en intermediairs. Gerangschikt naar aantal vacatureplaatsingen in de periode Dec ’11 – Feb ’11 (Sept ’11 – Nov ’11). Bron: Jobfeed

In de top 10 adverteerders van intermediairs heeft Creyfs een flinke sprong gemaakt naar de tweede plek van grootste adverteerders. Studentenwerk heeft de top 10 bereikt, ten koste van Independent Recruiters. Aan de werkgevers kant is in de top 3 niet veel veranderd. Capgemini is van plek gewisseld met Detailresult. Centric, PostNL, Nova Engineering en Cofely hebben in de afgelopen drie maanden hun vacatures veel geadverteerd en staan nu in de top 10 van aantal online vacature-advertenties. Over drie maanden toont Jobfeed de nieuwe stand van zaken op Werf-en.nl.

Over Analytics by Jobfeed

Analytics by jobfeedIn de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 56.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners