Mirakel: ineens is de oudere weer gewild op de arbeidsmarkt

Peter Boerman Op 22 september 2016
Gem. leestijd 3 min 2212x gelezen
Deel dit artikel:
Mirakel: ineens is de oudere weer gewild op de arbeidsmarkt

Jarenlang was je als 45-plusser een soort van afgeschreven op de arbeidsmarkt. Maar inmiddels is het tij gekeerd en lijkt 50 het nieuwe 30 geworden.

Ze zouden te duur zijn. Te traag. Te vaak ziek. Niet op de hoogte van de actuele gebeurtenissen en laatste techniek. Nee, het imago van de oudere op de arbeidsmarkt was lange tijd – laten we het voorzichtig zeggen: niet best. Was je de 50 gepasseerd, dan lukte het nauwelijks meer een andere baan te vinden. En die leeftijd daalde ook nog eens. Totdat het al vanaf 40 moeilijk werd om nog eens een stap te maken.

Signalen

Maar zie; ineens zijn er signalen dat de pendule weer de andere kant op zwaait. Eerst was er al het CBS, dat vorige week constateerde dat vooral onder 45-plussers de werkloosheid sterk afneemt. Meer dan de helft van de daling van de werkloosheid kwam voor rekening van deze leeftijdsgroep. Zelfs onder 55-plussers is de werkloosheid aan het dalen, aldus hetzelfde CBS in augustus. De werkloosheid is in deze oudere groepen nog steeds het hoogst, maar de verschillen met jongeren worden snel kleiner.

Oudere positief over toekomst

Niet gek dat senioren tegenwoordig positiever op de arbeidsmarkt staan. Volgens de zogeheten Confidence Index van werving- en selectiebureau PageGroup vindt meer dan de helft van de 50-plussers dat de arbeidsmarkt verbetert. Werknemers onder de 50 zijn weliswaar nog wel een stukje positiever over de toekomst, maar toch: helemaal zonder hoop zijn de oudere werkzoekenden dus nog niet.

senior vertrouwen arbeidsmarkt ouderen

Ook het UWV ziet het

Ook het UWV ziet het. In de zogeheten ‘barometer 50-plus‘ wordt geconstateerd dat het aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers steeds verder daalt. Eind augustus werden 204.800 WW-uitkeringen verstrekt aan 50-plussers, 6.700 minder dan 4 maanden geleden. De daling onder de groep 50-plus werkzoekenden is groter dan onder 50-minners.

John de Wolf

john-de-wolfHarde gegevens ontbreken, maar het lijkt erop alsof ook werkgevers een beetje van hun koudwatervrees verliezen als het om ouderen gaat. Misschien is het nu al te danken aan oud-Feyenoorder John de Wolf, die door minister Asscher als ‘ouderenambassadeur’ aan het werk wordt gesteld, of aan Asschers eigen actieplan Perspectief voor vijftigplussers. Misschien is het ook alleen de economische groei die ervoor zorgt dat de jongeren gewoon niet meer voorradig zijn, en werkgevers ‘gedwongen’ hun aandacht verleggen naar de oudere kandidaten.

Wasserij en stomerij Slenders

Hoe het ook zij, er zijn tegenwoordig ook best bedrijven die ervoor uitkomen zich te richten op de oudere. Zoals GMSF, eerder hier op deze site. Of Taxi Electric. Ander voorbeeld is wasserij en stomerij Slenders in Santpoort-Noord. Daar is 80 procent van de werknemers 50-plusser en mede-eigenaar Nicolette Slenders is daar maar wat blij mee. “Het is een groot voordeel. De 50-plussers zijn heel flexibel, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn loyaal.”

Bekijk hier een video van hoe wasserij Slenders het aanpakt:

Gunstige geluiden

Gunstige geluiden dus, voor wie dacht op de arbeidsmarkt geen kans meer te maken omdat hij of zij een verjaardag te veel gevierd heeft. Of het genoeg is om de volgende crisis te overleven, valt te bezien, maar een (kleine) trendbreuk lijkt in elk geval wel aan de orde.

Foto boven via Pixabay

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners