Mismatch arbeidsmarkt was nog nooit eerder zo groot als nu

Peter Boerman Op 29 september 2016 Gem. leestijd 2 min3024x gelezen
Deel dit artikel:
Mismatch arbeidsmarkt was nog nooit eerder zo groot als nu

De mismatch op de arbeidsmarkt dreigt zo groot te worden dat zelfs de economische groei van Nederland erdoor in gevaar komt.

Ondernemingen in ons land melden nu al voor het vijfde jaar op rij dat het ze moeite kost mensen met de goede vaardigheden te vinden. En niet alleen de juiste mensen aan boord halen is lastig, ze binnenboord houden ook. Dat heeft over de hele linie zijn weerslag op de productiviteit, aldus de jaarlijkse Global Skills Index, een grootschalig onderzoek van recruitmentorganisatie Hays in 33 landen.

Wet-DBA maakt drama erger

robert-van-veggelVorig jaar lag de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland nog lager dan het wereldwijde gemiddelde. Dit jaar ligt die daarboven. En de wet-DBA maakt het drama alleen nog maar erger, stelt Robert van Veggel, algemeen directeur van Hays Nederland. “Die wet maakt het steeds lastiger om zzp’ers in te zetten. Dat zorgt voor een gevaarlijke paradox. Juist zzp’ers zijn een manier om ondernemingen snel aan de benodigde professionals te helpen.”

Veel loondruk in high skilled industries

Volgens Van Veggel laat de Global Skills Index 2016 zien dat er in Nederland “meer dan ooit sprake is van een talent mismatch. Dat heeft ook effecten op de loonontwikkeling in ons land. De loondruk in met name de high skilled industries is momenteel erg hoog.”

mismatch hays rapport

Robotisering heeft grote impact

Daartegenover staan juist de verregaande robotisering. Volgens de Hays Index gaat die grote impact gaat hebben op de arbeidsmarkt en veel arbeid overbodig maken. Van Veggel: “Bedrijven moeten daardoor slimmere trainingsprogramma’s ontwikkelen. Zo kunnen zij zorgen dat de vaardigheden van medewerkers beter aansluiten op toekomstige behoeften van de organisatie. En dan heb ik het niet alleen over de ontwikkeling van hard skills. Ik denk zeker ook aan soft skills als betere communicatieve vaardigheden, onderhandelingstechnieken en bijvoorbeeld probleemoplossend vermogen.”

Foto via Pixabay

 

 

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Adver-Online Group
BRANDMANNEN
Bullhorn
Compagnon
Floyd & Hamilton
Indeed
Intelligence Group
Mysolution
OTYS
Pro Contact
Ravecruitment
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
RecruitNow
Timetohire
ToTalent.eu
WBNRS
YOBZ