Moeders werken minder bij duurdere kinderopvang

Peter Boerman Op 05 juni 2012
Gem. leestijd 2 min 1645x gelezen
Deel dit artikel:

Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang is er als gevolg van de bezuinigingen sprake van een afnemende vraag naar kinderopvang. Uit hun cijfers blijkt er 5 tot 10 procent minder vraag is naar kinderopvang, met uitschieters naar 20 procent. Toch is het percentage werkende moeders niet afgenomen.

Aantal werkende moeders gelijk gebleven

Gisteren schreef minister Henk Kamp van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer dat ondanks bezuinigingen in de kinderopvang het percentage werkende moeders niet is gedaald. In het eerste kwartaal van dit jaar werkte 70,8 procent van de moeders, tegen 70,5 procent vorig jaar. Bij alleenstaande moeders ging het in het eerste kwartaal om 64,3 procent, tegen 64,6 procent vorig jaar. Het feit dat de vraag naar kinderopvang desondanks afneemt, wordt volgens de brancheorganisatie veroorzaakt door de ontwikkelingen dat vrouwen korter gaan werken en dus minder aanspraak maken op opvang.

Negatieve effecten op de arbeidsmarkt

Ook de FNV signaleert negatieve effecten op de arbeidsmarkt als gevolg van de kabinetsmaatregelen. Door de FNV ondervraagde vrouwen gaven aan niet te zullen stoppen met werken, maar wel minder uren te gaan werken. De kwaliteit van de opvang en de banen van de werknemers staan op de tocht en vooral jonge moeders krijgen het moeilijk op de arbeidsmarkt. “Het gejojo met de opvang moet klaar zijn en de bezuiniging van tafel”, is de boodschap van de FNV aan de Tweede Kamer. Die praat dinsdag over de kinderopvang. FNV-bestuurder Catelene Passchier pleit dinsdag voor structurele oplossingen en investeringen in bijvoorbeeld integrale kindcentra waar kinderen de hele dag kunnen leren, spelen en zich ontwikkelen. ”Dan wordt de economie pas gestimuleerd: moeders zullen meer uren gaan werken en hun kinderen krijgen extra begeleiding.”

Voortdurende afname vraag naar kinderopvang

De Brancheorganisatie Kinderopvang, die de belangen van ondernemers in de kinderopvang behartigt, ziet ook voor het komende jaar nog geen eind aan de verder afnemende vraag naar kinderopvang. Zij verwacht dat door de aangekondigde bezuinigingen voor 2013 ouders ook dan weer de rekensom zullen maken en kijken wat er financieel nog haalbaar is.

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners