Voor vrouwen dreigt een ‘nieuw moeras op de werkvloer’

Peter Boerman Op 26 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 1194x gelezen
Deel dit artikel:
Voor vrouwen dreigt een ‘nieuw moeras op de werkvloer’

Nieuwe technologieën bedreigen de voortgang van vrouwen op de arbeidsmarkt. En daar gaat het toch al niet zo hard mee, meldt nieuw onderzoek.

Het Internet of Things, robotisering, digitalisering, 3D-printing, Big Data: allemaal ongetwijfeld prachtige technologieën die ons leven nog heel veel rijker gaan maken. Maar ze hebben ook een schaduwkant, zegt Henk Volberda, Rotterdams hoogleraar Strategisch Management & Business Policy. Er dreigt volgens hem namelijk een ‘nieuw moeras op de werkvloer’.

Negatieve impact op vrouwen

‘Disruptieve technologieën zullen een onevenredig negatieve impact hebben op de economische vooruitzichten van vrouwen’, stelt hij. Dat komt enerzijds omdat vrouwen sterk vertegenwoordigd zijn in kantoor- en administratieve banen, een sector die door robotisering bedreigd wordt. Anderzijds maken vrouwen (momenteel) maar een klein deel uit van het personeelsbestand in snel groeiende sectoren, zoals banen in de zogeheten STEM-sectoren (science, technology, engineering, mathematical).

Daar gaat de geboekte gendergelijkheidswinst

Van de vrouwen in Nederland is slechts 6 procent afgestudeerd in een STEM-classificatie, terwijl dat voor de mannen 26 procent is. Dat kan de ‘geboekte winst in het afgelopen decennium op het terrein van gendergelijkheid’ teniet doen, vreest Volberda.

Nederland zakt verder weg

De hoogleraar is een van degenen die heeft meegewerkt aan het recente The Global Gender Gap Report 2016 van World Economic Forum (WEF). In deze elfde editie blijkt dat Nederland geen voortgang boekt: op het gebied van arbeidsparticipatie en inkomensgelijkheid gaat de situatie voor vrouwen eerder achteruit, en op de totale index is Nederland 3 plaatsen gezakt, naar positie 16.

Enkele verdere bevindingen

  • 76% van de ongelijkheidskloof tussen mannen en vrouwen is in Nederland gedicht
  • 74% van de vrouwen in Nederland participeert in het arbeidsproces (mannen: 85%)
  • 64% van de vrouwen heeft een parttime baan (mannen: 30%)
  • 52% verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen
  • 32% verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen in gelijkwaardige functies
  • 26% van de managementfuncties wordt door vrouwen vervuld

Voorbeeld nemen aan Scandinavië

Volgens Volberda ligt er nog veel werk te doen om het moeras te vermijden. ‘We hebben in Nederland inmiddels goed gekwalificeerde en uitstekend opgeleide vrouwen; we moeten alles eraan doen dat zij nu ook beter doorstromen naar leidinggevende posities. We kunnen daarbij een voorbeeld nemen aan de Scandinavische landen; in voorzieningen om werk en gezin te combineren, kinderopvang, en zwangerschapsverlof lopen zij duidelijk voorop.’

Beeld boven

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners