Monster rapporteert minder vacatures

Redactie Op 18 december 2008
Gem. leestijd 2 min 1833x gelezen
Deel dit artikel:

MonsterDe Monster Employment Index  daalde afgelopen maand voor de zevende achtereenvolgende maand. De grootste dalingen waren te vinden in de sectoren hospitality & toerisme en transport & logistiek. De Monster Employment Index iseen onafhankelijke maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt, geïnitieerd door Monsterboard.
Volgens Monsterboard.nl geeft de neergaande index de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis op de arbeidsmarkt goed weer.

Niet overal daling

Niet alle sectoren zitten volgens Monster in de neergaande trend. Het online vacatureaanbod van de sector gezondheidszorg & sociaal werk is in de afgelopen periode gestegen. De index voor de sectoren bouw en techniek bleef in november onveranderd.

Opmerkelijk is dat bemiddelingsbureau voor technisch personeel hrm@work daarentegen aangeeft dat de vraag naar geschoolde en ervaren technici nog steeds blijft stijgen. Het bureau zegt in de eerste elf maanden van 2008 7% meer vacatures te hebben uitgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Ze geeft als reden hiervoor het forse tekort aan technici in Nederland. Momenteel worden openstaande vacatures zelfs nog regelmatig opgevuld door technici uit Duitsland. De verwachting van het bureau is echter wel dat het tekort het komende jaar enigszins zal afnemen

De Monster Employment Index baseert haar cijfers op vacatures van representatieve carrièresites en HR-secties van corporate websites inclusief de websites van Monster zelf. Hrm&work constateert de stijging slechts in eigen huis. Toch is het verschil tussen stilstand en stijging opvallend.

Zeeland nog in de lift
Monster berekende de vacature-index ook regionaal. Onder de Nederlandse provincies was slechts één stijger. De provincie Zeeland zag haar vacatureaanbod met 18 punten stijgen en is daarmee de enige provincie waar de Index hoger staat dan vorig jaar november. De grootste daler in de Index is de provincie Limburg, gevolgd door Groningen en Flevoland.

Europees gezien daalde de Index met 7% ten opzichte van het vorige jaar. De Europese index daalde hiermee voor de vierde maand op een rij. Naast Nederland waren er dalingen te zien in Frankrijk, Groot-Brittannië, België en Zweden. Toch daalt de Index niet in alle Europese landen; in Italië en Duitsland zit het online vacatureaanbod nog steeds in de lift.

Auteur: Mark Heeren

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners