Dit bedrijf leidt nieuwkomers in Nederland succesvol op tot software developer

Nieuwkomers in Nederland krijgen niet altijd de kans die ze verdienen. Tegelijk is er een schreeuwend tekort aan goede IT’ers. Motopp brengt die twee bij elkaar. Hoe pakken ze dat aan?

Peter Boerman Op 05 mei 2022
Gem. leestijd 2 min 233x gelezen
Deel dit artikel:
Dit bedrijf leidt nieuwkomers in Nederland succesvol op tot software developer

Het aantal nieuwkomers in Nederland stijgt in rap tempo. Om een nieuw bestaan op te bouwen, is werk enorm belangrijk. Maar dit is niet altijd makkelijk, blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Vijf jaar na het verstrekken van een verblijfsvergunning, heeft 55% van de nieuwkomers nog geen baan gevonden. Nieuwkomers die wel ergens aan de slag zijn gegaan, krijgen vaak te maken met parttime of tijdelijke contracten.

‘Wij beoordelen mensen niet op waar zij vandaan komen, maar op waar zij naartoe willen.’

Maar zie, daar is Motopp, dat claimt dé oplossing te hebben: zij leiden statushouders op tot software developer en helpen hen daarna aan een vaste baan. ‘Wij beoordelen mensen niet op waar zij vandaan komen, maar op waar zij naartoe willen’, zo stelt People Development Manager Linda Pedroso Hernandez – Schaap. ’Wij leiden nieuwkomers binnen 3 maanden op tot IT-specialist en bieden daarnaast coaching aan. Zo leren ze bij ons Nederlands en krijgen ze jobcoaching.’

Helpen solliciteren

Die jobcoaching moet de nieuwkomers bijvoorbeeld helpen tijdens een sollicitatiegesprek. ‘Sommigen zijn namelijk helemaal niet bekend met solliciteren. Wij leren hen daarom hoe je een pakkend cv maakt en hoe je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek. Vervolgens helpen wij onze Motoppers aan een baan en blijven we ze een jaar lang ondersteunen met diverse cursussen. Het doel is dat ze uiteindelijk een vaste baan aangeboden krijgen.’

motopp pagina

Dat dit belangrijk is, beaamt collega Magnus Beers: ’Er zijn wat knelpunten in de zoektocht naar het vinden van werk voor nieuwkomers. Veelal komt dat door de taalbarrière, maar ook doordat sommige certificaten of diploma’s die behaald zijn, niet gelden in Nederland. Vaak ontbreekt het ook aan het juiste netwerk of de manier waarop ze bedrijven benaderen. Wij bieden ondersteuning om die brug naar een vaste baan te bouwen. Zeker binnen de IT-sector. Er zijn daar momenteel meer vacatures dan we kunnen vervullen, dus Motopp is daar de ideale oplossing.’

40 statushouders opgeleid

In ongeveer een jaar tijd heeft Motopp bijna 40 statushouders opgeleid tot Mendix-software developer en aan een vaste baan geholpen bij Nederlandse bedrijven als PostNL, Zilveren Kruis, NS, Rabobank en ABN Amro. Daar blijft het niet bij, aldus Beers. Dit jaar wil Motopp een tweede kantoor openen in Duitsland. Binnen 4 jaar wil het bedrijf in meer dan 10 landen actief zijn en per jaar meer dan 1.000 statushouders opleiden. ‘We geloven in een wereld vol mogelijkheden waar iedereen een eerlijke kans krijgt om hun potentieel te maximaliseren, ongeacht hun achtergrond’, aldus Beers.

‘Motopp gelooft in een wereld vol mogelijkheden waar iedereen een eerlijke kans krijgt.’

Motopp staat voor Motivation Opportunity. Het initiatief van Merijn Biesterveld, Jan Princen en Joris Hoogenbosch richt zich met name op gemotiveerde en hoogopgeleide nieuwkomers (foto boven), en geeft hen de kans om zich te laten omscholen tot gecertificeerde Mendix developers.

Lees ook

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners